Inredning & Trädgård Psykologi & Livsstil

Så enkelt är det att jämföra el och byta elavtal

jämför el

Med höga elpriser har det blivit ännu viktigare att se över sitt elavtal för att få billigare el. Elyn är en ny jämförelsetjänst genom vilken du kan jämföra 3 000 avtal från 120 olika bolag. Här kan du läsa om hur du kan jämföra el via Elyn och på så sätt spara pengar varje månad – häng med!

jämföra elpris

Att det är elkris och att priserna därmed skenar i väg är inget du kan påverka. Däremot kan du påverka hur stor effekten av de höga elpriserna blir på din plånbok, och egentligen på hela din vardag. Dyr el kan ställa till det och är därför inget man vill ha. Hur dyr elen faktiskt blivit märks främst på elfakturan. Men det kan vara svårt att veta var elpriserna är som högst om du inte har något att jämföra med. Det är här jämförelsetjänsten Elyn kommer in i bilden.

Jämför el från 3 000 avtal och 120 bolag

byta elavtal elyn
Så här ser fronten på Elyn.se ut. Fyll i formuläret för att jämföra olika elavtal.

Elyn.se är en kostnadsfri tjänst för att jämföra el. Det finns totalt 120 elbolag du kan jämföra, och tillsammans står de för 3 000 elavtal. många avtal, alltså? När man väger in fasta respektive rörliga avtal liksom olika energikällor finns det en hel del att välja på. Det absolut viktigaste är alltid att göra ett aktivt val. Om du inte väljer ett elavtal får du ett så kallat anvisat elavtal. Detta är det utan jämförelse dyraste avtalet.

Fast eller rörlig el – eller anvisat elavtal?

Det finns främst två elavtal du kan välja mellan. Den ena varianten är fast el, den andra rörlig el. När du väljer ett fast elavtal binder du kostnaden mellan 1 och 3 år. Högre som lägre elpris, kostnaden förblir densamma under avtalstiden. Ett rörligt elavtal innebär i sin tur att du inte binder kostnaden och att din kostnad pendlar i förhållande till elmarknaden.

Att ha ett rörligt elpris är också ett aktivt val du måste göra. Valet görs då för en bestämd tidsperiod. Om du inte aktivt tecknar ett nytt avtal när det gamla gått ut får du automatiskt ett anvisat avtal. Anvisade elavtal uppskattas vara cirka 30 procent dyrare än det fasta eller rörliga avtalet. Se med andra ord till att ha ett avtal, annars får du dyr el.

Du kan välja ett elavtal med grön el

Energikällan är viktig för många elkunder, somliga vill enbart ha grön el. Det går alldeles utmärkt att välja just detta men valet kan påverka elpriset. Sol-, vind- och vattenkraft är exempel på gröna energikällor. Sedan har du också energislagen berg- och jordvärme.

avtal grön el
Bild: © Stefan Mitev via Pexels
Vindkraft är ett exempel på en grön energikälla.

Fastighetsägare väljer i dag att kombinera egen grön elproduktion med att köpa el från elbolag. På så sätt kan elen bli både billigare och grönare. Om du vill ha grön el är detta ett alternativ du kan kryssa i när du ska jämföra elavtal.

Därför ska du jämföra den totala kostnaden

Fördelen med att jämföra el via exempelvis Elyn.se är att du får elpriser och elavtal listade. Det gör att du kan överblicka de olika avtalen och vad du faktiskt får för pengarna. Var uppmärksam på den totala kostnaden. En del elbolag går ut med att de säljer el till marknadspriser, men så har de i stället höga fasta avgifter. Då blir inte elen så billig i alla fall.

Det finns även de bolag som bjuder på de fasta avgifterna under det första avtalsåret, för att exemplifiera ytterligare. Samtidigt har de kanske ett högt påslag på marknadspriset… Du förstår! Bara genom att jämföra den totala kostnaden med avgifter och allt kan du få en rättvis bild av ditt elpris.

Vissa aspekter av elpriset kan inte påverkas

Ett elpris utgörs av olika aspekter. Vissa av dem kan påverkas, andra inte. Spotpriset har med marknadsläget att göra och elbolagen köper in elen till just marknadspriser. Ju högre spotpris desto dyrare el! Elnätsägarens prissättning är också något som ligger bortom din kontroll. Nätägaren står för en fast nätavgift, som du betalar förutom din elförbrukning. Elbolagets elpris kan du dock påverka upp och ner för egen del, och då gäller det främst att påverka det påslag som bolaget gör genom att välja ett bättre elavtal.

Det här brukar elbolagens totala elpris bestå av

Elpriset består av flera saker – förutom av nätavgiften:

 • Spotpris
 • Påslag
 • Avgifter
 • Moms

Jämför elpriset utifrån din totala elförbrukning

Du vill så klart ha så bra och billig el som möjligt. För att få detta kan det vara till hjälp att ha en tydlig utgångspunkt. Elyn.se delar med sig av ett tips för att jämföra elpriser. Plocka fram dina senaste elfakturor, kolla hur många kilowattimmar (kWh) du i genomsnitt förbrukar och ta med detta i din jämförelse. Multiplicera priset per kWh med din förbrukning.             

Tänk på det här när du ska byta elavtal

När du ska byta avtal finns det några saker du bör tänka på:

 • Du kan välja fast eller rörlig el
 • Du bör beakta den totala kostnaden
 • Du bör ha koll på hur mycket el du förbrukar
 • Du bör ha koll på hur länge avtalet du har gäller – du kan inte skaffa ett nytt avtal om du redan är bunden till ett
 • Du måste vara undertecknaren av avtalet för att kunna byta till ett nytt (titta på tidigare fakturor för att se vem i hushållet som elavtalet är skrivet på)
 • Du måste känna till ditt områdes- respektive anläggnings-ID, och alltså kunna uppge detta

Så här jämför du el och byter avtal

Att byta elavtal, är inte det krångligt? Nej, tvärtom. Det är enkelt. Så här jämför du el och byter avtal via Elyn.se:

 1. Surfa in till Elyn.se
 2. Ange ditt postnummer, din bostadsform samt din uppskattade elförbrukning och klicka på ”Jämför nu” i fylla-i-formuläret
 3. Ta en titt på de olika alternativen som du får listade utifrån dina specifikationer – jämför för- respektive nackdelarna noga
 4. Fyll i dina uppgifter och välj att teckna ett avtal

Det här var en guide till att jämföra el och byta avtal. Givetvis finns det fler aspekter att beakta, så läs på och se till att vara en medveten konsument. Det kan göra att du sparar tusentals kronor om året.