Recept & Gott

Så enkelt kan du laga något gott av kylskåpsrens

Det händer oss alla. En halv trött paprika, ett par kokta potatisar, en burk crème fraîche som öppnades i måndags. Kanske några slokande örter i ett glas vatten. Kylskåpet är fullt – men ändå känns det som att det inte finns något att laga…

göra soppa på rester från kylskåpet tips och inspiration recept

Men faktum är att det är just i dessa stunder, när rester och småplock ska bli middag, som kreativiteten får blomma. Att laga mat av kylskåpsrens är inte bara smart för plånboken och planeten – det är också ett sätt att utmana dig själv, testa nya smaker och minska vardagsstressen.

Här får du tips, tankar och idéer på hur du enkelt kan förvandla kylskåpsrens till goda, mättande och tillfredsställande måltider. Så häng med för inspiration!

Börja med att se möjligheterna – inte resterna

Försök att inte tänka i termer av det här är gammalt eller det här är inte en hel måltid när du öppnar kylskåpet. Tänk i stället: Vad finns här? Vad kan det bli?

En ensam kokt potatis kan bli basen i en pytt. En slatt grädde kan förvandla en torr rotfrukt till krämig soppa. En skiva rökt tofu, några skedar ris och en skvätt soja? Där har du en smakrik wok.

Att laga mat av det du har är som att lägga pussel – och det finns inga regler, bara variationer.

Pytt i panna – en klassiker av en anledning

Inget slår en riktigt god pytt i panna när du vill ta till vara rester. Skär det du har i tärningar: potatis, morot, zucchini, svamp, lök, rödbetor, korv, tofu – vad som helst. Fräs allt i omgångar i olja eller smör tills det är gyllene och varmt.

Toppa gärna med ett stekt ägg, en klick crème fraîche eller lite örtsalt. Har du färska örter eller inlagda grönsaker hemma kan det lyfta rätten ännu mer. Och glöm inte vitlöken – den räddar alltid smaken.

Rester i ugnsform – gratäng utan regler

En kylskåpsgratäng kan rädda nästan vad som helst. Ta det du har: kokta grönsaker, ris, pasta, bönor, kött, ostkanter. Lägg i en ugnsform, vispa ihop en snabb sås på ägg, grädde, yoghurt eller crème fraîche och slå över.

Toppa med riven ost om du har – annars går det lika bra med ströbröd, havregryn eller lite frön för krisp. Grädda tills det doftar gott och ytan är gyllene. Servera med en enkel sallad eller bara några tomatklyftor.

Omelett eller frittata – ägg fungerar med allt

Ett par ägg i kylskåpet? Då har du en måltid. Vispa ihop med en skvätt mjölk eller vatten och häll i stekpannan tillsammans med små bitar av det du har: kokta grönsaker, överblivna ostar, salladsrester, färska örter eller potatis. Till och med pastasallad fungerar ibland.

göra omelett av kylskåpsrens recept tips på att laga mat med rester

Stek långsamt och gärna under lock. En klick senap, ett stänk soja eller lite chiliolja kan ge det hela en ny dimension. Ät som det är eller med en bit bröd.

Soppa på det som finns – mixa, smaka, ät

Soppa är kylskåpsrensets bästa vän. Nästan vad som helst går att mixa till en varm och len måltid. Rosta rotfrukter i ugn först om du vill fördjupa smaken. Fräs lök och vitlök. Tillsätt kokta linser, ärtor, broccoli eller blomkål.

Mixa med vatten, buljong, grädde eller kokosmjölk. Smaka av med citron, ingefära, soja eller curry. Toppad med rostade frön eller krutonger blir det både mättande och vackert.

Pastarätter med oväntade kombinationer

Pasta är en perfekt bas för allt som måste ätas upp. Fräs det du har med lite vitlök och olja. Släng ner kall pasta och låt allt bli varmt. Tillsätt kanske en sked pesto, en klick crème fraîche, några tomathalvor eller riven ost.

Är pastan redan blandad med något? Gör den till gratäng. Eller servera kall med lite vinäger, olivolja och örter som pastasallad.

Mättande mackor och varma wraps

Lägg resterna på en smörgås, i ett tortillabröd eller mellan två skivor bröd och grilla i panna. Det mesta smakar bättre varmt och krispigt.

Fyll med grönsaker, hummus, kyckling, bönor, grillade grönsaker, lite ost – det behöver inte vara mycket. Servera med en klick yoghurt, senap, ajvar eller vad du har. Kanske en kall gurkskiva vid sidan om. Enklare än så blir det inte.

Sallad som räddar det mesta

En kylskåpsrensad sallad kan vara så mycket mer än isbergssallad och tomat. Blanda kalla kokta grönsaker, ris, bönor, linser, kall pasta, strimlad kål eller frukt. Häll över en vinägrett på olja, syra, lite senap, kanske honung, salt och peppar.

göra pastasallad på kylskåpsrester recept inspiration

Toppa med det som finns: rostade frön, ett ägg, ett par oliver, örter eller smulad ost. Servera som huvudrätt eller till det lilla som finns kvar från gårdagen.

Plocktallrik för trötta kvällar

Lägg upp det som finns – snyggt. Skivor av kall potatis, några oliver, en morot i stavar, några ostbitar, rester från gårdagens middag, ett kokt ägg, ett gott bröd. Du behöver inte laga. Du bara dukar upp.

Plockmat gör att även små rester känns som en hel måltid. Och ibland är det just enkelheten som gör att det smakar extra gott.

Lita på att din kylskåpsrens blir goda måltider – och ha kul

Att laga mat av kylskåpsrens är inte att nöja sig – det är att skapa något nytt av det du redan har. Och det kan vara precis så gott, vackert och mättande som något planerat.

Var inte rädd att prova. Smaka, känn efter, testa igen. Matlagning behöver inte alltid börja med ett recept. Det kan börja med en kylskåpsdörr som öppnas – och en vilja att ta tillvara.