Vill du börja med SUP? Bra idé! Det finns många hälsofördelar med surfingformen och den är dessutom riktigt rolig. Läs om hur den kan ge bättre hälsa och hur du kommer i gång med den.
SUP är förkortningen för stand-up paddleboard[ing] och är en populär form av surfing. På svenska kallas surfingformen paddelsurfing eller stående paddling, och du står alltså upp på en särskild SUP-bräda samtidigt som du paddlar framåt.
Fördelen med denna typ av surfing är att du inte är beroende av vinden, som i vindsurfing, eller av vågorna, som i vågsurfing. Tvärtom är en spegelblank vattenyta det ideala och därför kan du med fördel paddla på en sjö. Du kan förstås även paddla på havet.
Det här behöver du för att komma i gång
För att komma i gång med SUP behöver du en SUP-bräda, en paddel och diverse tillbehör. Du kan exempelvis fästa ett säkerhetsband i brädan så att den inte flyter bort från dig om – eller när – du trillar i vattnet. En vattentät förvaringspåse gör att du kan ta med dig mobilen till sjöss, och det kan i sig vara en trygghet. Använd flytväst.
Satsa på en SUP-bräda med bra kvalitet
Både för enkelhetens och säkerhetens skull bör du satsa på en SUP-utrustning av bra kvalitet. Eftersom SUP blivit så populärt säljs många lågprisvarianter av brädorna och många av dessa kan vara ganska sladdriga, vilket försvårar aktiviteten. När du gör SUP bör du kunna stå stadigt på brädan.
En SUP-bräda i bra kvalitet är bland annat styv och lätt. Den tål också att bära upp dig. De billigare varianterna är oftast gjorda i svampiga material och därmed är de varken särskilt stabila eller tåliga, i synnerhet inte för vuxna. Visst är de stabilaste SUP-brädorna något dyrare, men de har också bra andrahandsvärden.
5 sätt SUP kan ge dig bättre hälsa
SUP ger både träning och njutning – aktivera musklerna samtidigt som du insuper den vackra naturen. Här har du fem hälsoskäl att ställa dig på en SUP-bräda!
1. Få bättre balans
Få träningsformer utmanar din balans så som SUP gör. Ett välutvecklat balanssinne gynnar dig i många olika sammanhang, och då inte bara i träning.
2. Träna stora muskelgrupper
SUP kan innebära lågintensiv träning och det är en träningsform som tränar dina stora muskelgrupper i benen, ryggen, magen samt i armarna. I kombination med det bättre balanssinnet minskar risken för skador.
3. Få stabilare core
Den perfekta paddlingstekniken innebär att du låter magmusklerna göra jobbet. Du bör vrida magen – eller din core – för varje tag, annars får armarna, axlarna och nacken arbeta i onödan. Då ökar också risken för felbelastning.
Försök hitta en teknik som aktiverar din core, det vill säga din bål med både magen och ryggen, för ökad stabilitet. Musklerna är inte alltid enkla att hitta men en ökad styrka i dem kan göra underverk för hela din kropp.
4. Bränn kalorier effektivt
Att göra SUP är ett effektivt sätt att bränna kalorier. Du kan själv påverka kaloriförbränningen genom att paddla i ett snabbt eller mer lagom tempo. Oavsett vilket du väljer hinner du bränna en hel del kalorier på 60 minuter.
5. Få skön avkoppling
Man skulle kunna kalla SUP för en natursport, och som sådan har den en hel del hälsofrämjande egenskaper för psyket. Att vistas i naturen, och då i både blå och gröna miljöer, är direkt avkopplande. Paddelsurfing kan mycket väl innebära välbehövliga doser av mindfulness. Så om du behöver stressa ner – prova SUP.
Så kan du uppleva naturen genom SUP
En stor del av tjusningen med stående paddling är just hur nära naturen man kommer. Det här är ett ypperligt sätt att njuta av en sjötur, att sakta, sakta glida fram över den lugna vattenytan, under en himmel som välver sig över dig och med skogsljud som lugnar sinnet.
Eller så kan du paddla på havet, ju längre ut du beger dig desto mer utmanande blir paddlingen. Men här kan du känna de salta vindarna i ansiktet, höra måsarnas skrin och passa på att ta dig ett uppfriskande, salt dopp.
Mötet med naturen blir nära.
Så kan SUP passa de allra flesta
SUP är en aktivitet som passar de allra flesta. Aktiviteten kräver dock en viss grundstabilitet i exempelvis lederna och kan därför vara svår att utöva vid led- och muskelvärk. Om nu inte vägar för utövande hittas ändå!
Som träningsform är att ståpaddling flexibel på så sätt att du själv kan anpassa svårighetsgraden genom att välja olika paddlingsställen och -tempon. Om du paddlar vid vattenbrynet kan du till och med sällskapa med dina barn.
Jajamensan, det finns SUP-brädor för barn!
Säkerheten är alltid viktig när du paddlar
Tänk på att aldrig ge dig ut och paddla utan att ha med dig rätt utrustning och att ha berättat för andra vart du ska och när du förväntas vara hemma igen. Den här kommunikationen är i sig en säkerhetsåtgärd.
Vikten av ett säkerhetsband, som du fäster mellan dig och brädan, och en flytväst, som du bär runt överkroppen, kan inte betonas nog.