Psykologi & Livsstil

Så kan du ha glädje av att hyra in dig på ett kontorshotell

hyra kontorshotell

Genom att hyra in dig på ett kontorshotell kan du äta kakan och ha den kvar…

flexibla kontorslösningar
Bild: © fauxels / Pexels

Det kan vara så att coronatiden för alltid ändrat förutsättningarna för hur vi jobbar. Under åren av hemarbete har många uppskattat flexibiliteten i distans- eller hybridarbete, hur det egna livet plötsligt kan ges mer utrymme samtidigt som sysslorna bockas av.

Att känna minskad press över vardagspusslet har dessutom lett till att många känner att de kan ge jobbet ännu mer fokus. Det blir en win-win-situation för både arbetsgivare och anställd.

Jobba på distans och på plats måste inte stå i motsats

Vissa arbeten kräver att man är på plats, exempelvis kan en sjuksköterska inte vårda en patient från ett hemmakontor. Åtminstone inte på 2020-talet! Däremot finns det många arbeten som inte nödvändigtvis måste skötas från en given fysisk arbetsplats, här tänker vi framför allt på många kontorsarbeten.

Med detta skrivet vill många kontorsarbetare ändå ha möjligheten att kunna besöka kontoret då och då, och egentligen måste ju inte viljan att jobba på distans stå i motsats till att vilja träffas. Det är bland annat här som kontorshotell kommer in i bilden.

Kontorshotellen ger nämligen flexibiliteten att kunna ses när man behöver ett avbrott från distansarbetet. Och ibland är det ju faktiskt så att teamet behöver ses irl för att kunna stämma av med och lyfta varandra under genomförandet av gemensamma projekt.

Allt vanligare att ta in på kontorshotell i Stockholm

Att ta in på kontorshotell Stockholm eller i en annan storstad i Sverige blir allt vanligare. Men det är också en ökande trend runt om i landet, just på grund av företagsflexibiliteten. Eftersom så många anställda mår bra av att delvis kunna jobba hemifrån vill man som arbetsgivare ge dem möjligheten att göra detta.

Det innebär i sin tur att kanske inte fullt lika många kontorsplatser behövs. Om en anställd besöker kontoret en eller två dagar i veckan är det kanske inte heller nödvändigt med fasta kontorsplatser. Då är att ta in på ett kontorshotell ett bekvämt och ekonomiskt alternativ.

Hagalunds Kontorshotell i Solna ligger bara några minuter utanför Stockholm city och är en del av den flexibla kontorskultur som Solna som ort länge gått i bräschen för. På just Hagalunds arbetar för närvarande 40 småföretagare i olika branscher, vilket öppnar för nätverkande när du väl är på plats.

I kontorslokalerna finns både fasta och flexibla kontorsplatser, liksom den oerhört lyxiga förmånen att få all-inclusive. Det är inte alls dumt att kunna gå och hämta kaffe eller dricka – eller något gott att äta – när man får en liten energidipp.

Flexibel lösning som låter dig äta kakan och ha den kvar

Att hyra ett kontor är dyrt. Särskilt när utrymmet inte utnyttjas. Med ett kontorshotell hyr man i princip bara den yta man använder och om man behöver skala ner eller upp finns det vanligen flexibla lösningar för detta.

kontorshotell stockholm
Bild: © Cadeau Maestro / Pexels
Observera att bilden är en stockbild och inte ett foto på Hagalunds kontorshotell i Solna. Så här kan dock ett typiskt öppet kontorslandskap se ut.

Många av kontorshotellskomplexen rymmer både små och stora kontor, så väl som de har konferens- och möteslokaler. Det gör att bland annat möteslokalen kan bokas efter behov i stället för att stå där outnyttjad och ändå dra pengar varje månad.

Uppsägningstiderna brukar vara generösa, men kolla upp vad som gäller för det kontorshotell du är intresserad av. Här har du alltså ett sätt att få alla fördelar med ett kontor utan att behöva överinvestera i det, helt enkelt att äta kakan och ha den kvar.

Fullt inredda, fungerande och städade kontorslokaler

Kontorshotellen är vanligen fullt inredda med kontorsmöbler, fungerande med allt från internet till skrivare samt hålls rena genom frekvent städning. Kort och gott behöver du som hyr in dig på ett kontorshotell inte tänka på så mycket mer än att gå dit, jobba på med dina uppgifter och att, när du så önskar, säga hej till övriga i lokalerna.

Minskad risk för att bli socialt isolerad vid distansarbete

En av nackdelarna med distansarbete är att man kan bli socialt isolerad om man aldrig ges chans att träffa sina kunder och kollegor i person. Det är därför så mycket tonvikt läggs på hybridarbete, för som skrivet måste inte det ena utesluta det andra.

På många kontorshotell går det att hyra in sig en dag i veckan, bara för att komma ut en sväng och träffa folk. Då får man en kontorsplats för stunden, liksom tillgång till lokalerna där övriga kontorshotellgäster befinner sig.

Perfekt när man behöver få lite intryck eller stå och prata vid kaffemaskinen!

Med andra ord ska man inte underskatta vikten av social kontakt, även om man frodas på hemmakontoret.