Inredning & Trädgård Psykologi & Livsstil

Så smidigt lånar du pengar till kontantinsatsen

lana pengar till kontantinsats

Låna pengar till kontantinsats – när, hur och varför?

låna till kontantinsats
Bild: © Scott Webb / Pexels

Både handpenning och kontantinsats kan vara obligatoriska inslag när du lånar pengar. Inte så sällan rör det sig om ganska så stora summor och därför är det inte en självklarhet att du har pengarna i handen. I det här fallet kan avsaknaden av pengar vanligen lösas med hjälp av ett så kallat privatlån.

Vad menas med handpenning och kontantinsats?

När du ska låna större summor vill långivaren ha ett slags garanti för att du kommer fixa återbetalningen. Genom att stå för kontantinsatsen själv går du in som garant för att du redan betalt en del av beloppet ifall värdet skulle minska.

Beroende på vad du lånar till varierar också kontantinsatsens omfattning. När du lånar till ett bostadsköp ligger handpenningen på 15 procent och när du lånar till ett bilköp ligger den på 20 procent. Om du inte har sparat ihop till summan kan du alltså ta ett privatlån.

Kontantinsats och handpenning är inte nödvändigtvis samma sak. I exemplet bostadsköp står handpenningen för den 10-procentiga förskottsbetalning du gör i samband med upprättandet av kontraktet. Om du sedan drar dig ur affären blir du av med de 10 procenten.

De 5 procent som kvarstår av den totalt 15-procentiga kontantinsatsen betalar du sedan i samband med att du slutligen köper och får tillträde till bostaden. Handpenning och kontantinsats, två olika saker som med andra ord kan gå i varandra.

Vad innebär ett privatlån och hur mycket kan man låna?

Traditionellt sett brukar ett privatlån vara ett lån utan säkerhet. Det är även den sorts lån som du får spendera hur du vill, så länge din ansökan nu blir godkänd. Tidigare har lånebeloppet begränsats till maximalt 500 000 kronor, men numera är det inte ovanligt med belopp som uppgår till 600 000 kronor.

Kostnaden för ett privatlån är i regel dyrare än exempelvis ett bolån. Därför måste du räkna med högre ränta och avgifter. Som med alla lån påverkar dina egna ekonomiska förutsättningar den slutliga kostnaden. Ju stabilare ekonomi, desto billigare lån. Inför privatlånet bedöms din kreditvärdighet via en kreditupplysning.

Kommer upplysningen ske via UC? Det beror helt och hållet på genom vilka du lånar pengarna och hur mycket du lånar. Mer information om processen kring att låna till kontantinsats hittar du via länken. Där kan du läsa mer om allt från vad som krävs för att få ett lån till hur UC-upplysningen går till.

Rent av lagstadgat att man ska betala kontantinsats

Vad gäller kontantinsats vid bostadsköp är det rent av lagstadgat att man ska betala 15 procent av bostadsköpet ur egen ficka. Väldigt få svenskar kan betala den ur just egen ficka och måste av den anledningen ta ett privatlån för att ha råd att köpa bostad.

Allra billigast är privatlånen sannolikt via den traditionella banken. Kan du få ett kontantinsatslån när du ändå får ett bolån? Kolla! Många gånger är det dock inte helt lätt att få båda lånen samtidigt och av det skälet kan du behöva vända dig till låneförmedlare.

Alltid lika viktigt att jämföra lån för att låna billigt

Låneförmedlarna i Sverige samarbetar med seriösa banker och långivare – och bäst av allt är att du får se de olika erbjudandena svart på vitt. Förmedlarna ger dig nämligen en lista med lämpliga lån och villkor, därefter kan du själv jämföra alternativen i lugn och ro.

Du får inte fler erbjudanden än vad du godkänts för utifrån dina ekonomiska förutsättningar. Om du själv skulle samlat på dig lånelöften skulle du också på egen hand behövt ansöka till var och en av bankerna. För varje ansökan hade även en UC-kontroll gjorts, vilket minskat din kreditvärdighet.

Via exempelvis Mystep.se skickar du in en enda ansökan och under ansökningsprocessen görs dessutom en enda kreditkoll. Efter det får du en rad förslag skickade till dig och du kan därmed se över möjligheterna att låna billigt. Smidigare tillvägagångssätt finns nästan inte!

Just den här jämförelsebiten bör du alltid göra. Du vill trots allt inte betala mer än nödvändigt för lånet, hur fin den nya bilen eller bostaden än är.