Kroppen & Kurer

Så undviker du onödigt ryggont med en ergonomisk kontorsstol

*I samarbete med Furniturebox

Ergonomiska kontorsmöbler – såsom en kontorsstol – kan göra all världens skillnad för hur du mår i ryggen efter en dag på jobbet. I samarbete med Furniturebox har Bättre hälsa gjort en checklista för vad du ska tänka på när du väljer en ergonomisk kontorsstol – undvik onödigt ryggont med oss och Furniturebox!

Bild: © thomasandreas / iStock

Alla vi som jobbar på kontor vet hur påfrestande en dag vid skrivbordet kan vara för ryggen och nacken. För att undvika onödigt nack- och ryggont måste man ha rätt ergonomisk utrustning, som gör att nacken och ryggen kan vara upprätta och armarna placerade i en nittio graders vinkel vid skrivbordet. Ett höj- och sänkbart skrivbord är aldrig fel, men det är minst lika viktigt att hitta en ergonomisk kontorsstol. Furniturebox har handplockat tillverkare av ergonomiska kontorsmöbler och erbjuder ett kvalitativt sortiment av till exempel ergonomiska kontorsstolar och skrivbord. Ta en titt på deras kontorsstolar och pricka av vår checklista för att hitta en stol som är ergonomiskt rätt för dig!

Vad ska finnas på en bra ergonomisk kontorsstol?

På en bra ergonomisk kontorsstol ska du kunna…

Justera sätet För att en kontorsstol ska räknas som ergonomisk och ge dig ett bra stöd från grunden är det viktigt att du kan justera sätet på den. Sätet ska vara anpassningsbart både på höjden, bredden och djupet, så att du enklare kan åstadkomma en rak och nittiogradig hållning vid skrivbordet och kunna vila med hela fötterna på golvet utan att behöva böja på knäna.

Låta svanken vila Den nedre delen av ryggen har en lätt svank, en böjning inåt. Just svanken behöver ha ett stöd som bevarar den naturliga krökningen och inte pressar ut den, vilket oftast händer när man sitter ner hela dagarna och inte har en bra ergonomisk kontorsstol. Rätt stöd vid svanken ger dessutom ryggen skön vila och avkoppling.

Känna stöd för ryggen På ergonomiska kontorsstolar täcker ryggstöden antingen hela eller delar av ryggtavlan. Hela ryggtavlan behöver inte kunna luta sig mot ryggstödet för att du ska få ett bra och täckande stöd. Det viktigaste är att ryggstödet är brett nog, att du kan justera dess höjd och vinkel ifall det är ett lågt ryggstöd eller att du kan fälla det framåt och bakåt om det är ett heltäckande stöd.

Bild: © thomasandreas / iStock

Sitta lagom mjukt För många kan stoppningen i kontorsstolen vara direkt avgörande, och sett i ett ergonomiskt perspektiv är stoppningen faktiskt av vikt. Du ska känna att du kan sitta lagom mjukt – och därmed skönt. Tyget ska vara slitstarkt men kunna andas. Ett material som får dig att svettas när du sitter i din ergonomiska kontorsstol kan bli en ren pina.

Vila dig mot armstöden Även armstöden på en ergonomisk kontorsstol ska vara justerbara. Armarna ska kunna vila i en nittiogradig vinkel, med bara armbågarna och underarmarna som lätt lutar sig mot armstöden. Med rätt armposition kan du lättare slappna av i axlarna.

Nå materialet utan att behöva sträcka på dig Ett benstöd med fem ben och hjul på vart och ett av benen ger såväl en stabil grund för stolen som möjlighet för dig att komma åt allt material på din lilla kontorsarbetsyta. Med en sådan ergonomisk stol behöver du inte sträcka på dig och hamna i jobbiga ytterlägen med ryggen, nacken och armarna – stolen följer dig dit du vill! På möbelvaruhuset Furniturebox har kontorsstolarna i utbudet av kontorsmöbler just denna form av benstöd, som bär din kropp nerifrån och upp.

Bild: © bestsale / iStock

Källa: Spine-Health.com