Kroppen & Kurer Mode & Skönhet

Var rädd om hälsan – använd solskyddsmedel

därför är det viktigt att använda solskyddsmedel

Att använda solskyddsmedel är viktigt för hälsan…

använda solkräm för en bättre hälsa

Solskyddsmedel och krämer är bra att använda för att skydda din hud mot UV-strålning. UV-strålning kan orsaka en hel del problem, allt från rodnad och irritationer till pigmentfläckar och cancer. Den kan även orsaka att din hud åldras i förtid.

Ett solskyddsmedel med hög solskyddsfaktor är något som är bra för alla, men särskilt för dig som har känslig hud. Det är även viktigt att skydda barnen från solen, då deras hud är särskilt känslig för UV-strålning. Där kan du använda solskyddsmedel som är anpassade för barn samt se till att småttingarna bär skyddande kläder och hatt när de leker utomhus.

Kom ihåg att även på mulna dagar kan UV-strålar tränga igenom och påverka din hud, så att använda solskydd bör vara en del av din dagliga rutin under hela året. Överväg att söka skugga mellan klockan 10 och 16 om du vistas utomhus under längre perioder. Under denna tid på dagen är solens strålar som starkast.

Varför det är bra att använda solskyddsmedel

Att skydda din hud från solens skadliga UV-strålar är avgörande för att upprätthålla hudens hälsa och förhindra allvarliga hälsoproblem.  Du kan genom att använda dig av solkrämer bland annat minska risken för solbränna, hudcancer och att din hud åldras i förtid. 

viktigt för hälsan med solskyddsmedel

Solens UV-strålar är den främsta orsaken till hudskador. Det är bra att veta att det finns två typer av UV-strålar som påverkar huden. Det är UVA och UVB. UVA-strålar tränger djupt in i huden och kan orsaka att din hud åldras i förtid, ge dig rynkor och pigmentfläckar. UVB-strålar påverkar hudens ytskikt och är den främsta orsaken till solbränna. Båda typerna av strålar bidrar till utvecklingen av hudcancer.

Särskild solkräm för ansiktet

Det kan vara bra att satsa på en solkräm som är anpassad för ansiktet. Detta för att ansiktssolkrämerna många gånger har berikats med ämnen som är återfuktande samt att många av dem även har anti-aging ingredienser. Solskyddsmedel för ansiktet brukar även vara mindre feta och lättare. Du kan satsa på ett solskyddsmedel som inte får ditt ansikte att skina, utan som i stället har en mattande effekt.  

En vanlig anledning till att många annars undviker solskyddsmedel är att de kan göra huden glansig och fet. Lyckligtvis finns det solkrämer formulerade för att vara mattande och oljefria, vilket innebär att de inte bara skyddar mot solen utan också hjälper till att hålla huden pigg och fräsch.

skydda ansiktet med en återfuktande solkräm

I mattande solskyddsmedel finns oftast ingredienser som absorberar överflödig olja och minimerar glans, vilket ger en jämnare och mer attraktiv finish. Detta gör dem idealiska för dagligt bruk, särskilt under smink eftersom de hjälper till att hålla huden matt och fräsch hela dagen.

Varför använda solskyddsmedel med en hög SPF?

SPF, eller solskyddsfaktor, anger hur väl en solkräm skyddar mot UV-strålar. Ju högre SPF desto bättre skydd.

En solkräm med SPF 30 blockerar cirka 97 % av UV-strålarna, medan SPF 50 blockerar cirka 98 %. Skillnaden kan verka liten, men den extra skyddsnivån är särskilt viktig för personer som ljus och känslig hud och som därmed är mer benägna att bränna sig.

Vidare erbjuder solskyddsmedel med hög SPF bättre skydd under längre perioder av solexponering, vilket är viktigt när du vistas utomhus under längre tid.

Minska risken för hudcancer

Hudcancer är en av de vanligaste cancerformerna och en av dess främsta orsaker är just exponering för UV-strålning. Genom att regelbundet använda solskyddsmedel kan du minska risken för att utveckla hudcancer. Detta kan vara särskilt viktigt för dig som spenderar mycket tid utomhus, har en familjehistoria av hudcancer eller har ljus hud som lätt bränns.