Kroppen & Kurer

Vilka behandlingar kan lindra tillfälliga ryggbesvär?

behandla ryggbesvär

Att ha ryggbesvär är vanligt. Säkert har du också erfarit ryggont. Och nej, det är inget vidare trevligt! Även om besvären är tillfälliga kan de hinna göra dig trött och sliten, för att ha ont tär på krafterna. Därför är det bra att försöka få bukt med smärtan snarast, så att du inte börjar spänna eller felbelasta resten av kroppen för att kompensera för det onda. Vilka behandlingar finns för dig som har fått tillfälliga besvär i ryggen, såsom ryggskott?

ont i ryggen behandling
Bild: © kanchanachitkhamma via Canva

Ryggen är ryggen, och just därför är det viktigt att du tar reda på varför du fått ryggont. Ryggbesvär är oftast ofarliga, men de kan ha en desto allvarligare bakomliggande orsak. Utan rätt behandling kan en så vanlig sak som ett diskbråck orsaka stor skada, liksom ryggsmärta i värsta fall kan bero på allvarlig sjukdom. Men som skrivet, det är mycket vanligare att orsaken inte är farlig hur smärtsam den än är. Ryggbesvären kan mycket väl bero på spänningar och sträckningar i musklerna, alternativt på en vridning i någon av lederna.

Plötslig smärta i ländryggen brukar kallas ryggskott

Den där plötsliga, ibland knivskarpa smärtan i ländryggen brukar kallas ryggskott i vardagligt tal (även i medicinskt, alltså. Men när man säger ryggskott förstår folk vad man menar). Ländryggen är det vanligaste stället att få ont på i ryggområdet. Somliga får dock smärta i bröstryggen, med andra ord i den övre delen av ryggen. Lumbago är ett finare ord för värk i ländryggen, lumbago acuta är benämningen på ryggskott.

Varför får man ryggskott? Det är vanligt att ryggbesväret uppstår när man lyfter tungt eller gör en sidovridning. En låsning bildas i ryggslutet, och det börjar krampa i musklerna runt omkring. Sedan finns det den form av ryggvärk som beror på diskbråck, alternativt på en kotkompression och/eller nerver i kläm. Ja, skälen till att du har ont i ryggen kan vara många och det är inte värt att försöka gissa dig fram. Så sök hjälp.

Kiropraktorer, naprapater och sjukgymnaster har koll

Inte bara läkare diagnostiserar ryggbesvär. Det kan det bli så att du skickas direkt till en sjukgymnast, numera kallat fysioterapeut, när du uppsöker vård. På 1177.se nämns även kiropraktor och naprapat som en möjlig väg för undersökning och diagnos av besvären.

Vad kiropraktorer, naprapater och sjukgymnaster har gemensamt är att de kan behandla ryggar, om än med något olika metoder. De nöjer sig oftast inte med att hitta orsaken till dina ryggbesvär utan vill hjälpa dig med en professionell behandling.

ryggbesvär sjukgymnast
Bild: © studioroman via Canva

Många kiropraktorer, naprapater och sjukgymnaster är anslutna till landstinget – det här kan du kolla upp – så du kan känna dig trygg med att de bedriver seriösa verksamheter. Om det finns en misstanke om en svår bakomomliggande orsak kommer du rådas att besöka en läkare, och att begära en röntgen.

Likaså en del massageterapeuter är landstingsanslutna. Se vad som gäller på din ort. Om kiropraktorn, naprapaten eller sjukgymnasten mot förmodan inte kan ge dig massage mot ryggvärken kan du alltid boka massage vid sidan av dessa behandlingar.

Rätt massage kan ge lindring av tillfälliga ryggbesvär

Massage kan vara ett skonsamt sätt att lindra tillfälliga ryggbesvär, särskilt vad gäller att minska spänningar och låsningar i kroppen. Om du tenderar att få ryggont kanske det inte är så dumt att ha en massagerutin i vardagen?

ryggskott massage
Bild: © KoolShooters via Pexels

Med detta skrivet är det viktigt att du får rätt sorts massage, det vill säga att behandlingsformen anpassas utifrån dina förutsättningar. Till och med något så fjäderlätt som taktil massage kan göra stor skillnad för rygghälsan. Djupmassage måste nämligen inte vara det som gör susen, och om massagen blir för hård när din kropp är känslig kan den späda på värken.

Använd dig av de behandlingsformer som finns och var samtidigt lyhörd inför ryggens mående i stort. Då gör behandlingen allra störst nytta. Det kan vara frestande att självbehandla med massage. Om du har ryggproblem kan det dock vara bäst att faktiskt låta en legitimerad massageterapeut titta först. Det kan vara en bra idé att ha uppsökt sjukvården innan du går på massage, om det nu inte är exempelvis sjukgymnasten som masserar dig.

Regelbunden träning och motion kan minska ryggbesvären

Vid ryggbesvär kan inaktivitet vara den största björntjänsten du gör för dig själv. Träning och motion är ett viktigt sätt att lindra smärta. Missförstå nu inte detta, för det är inte så att du bör lyfta tungt eller pressa på andra sätt. Men en promenad runt kvarteret eller en stunds vattengympa i en varmvattenbassäng kan ge lindring. Det kan även skonsam tai chi eller qigong göra. Försök att göra något litet varje dag. Om det känns bra kan du träna och motionera i omgångar under dagen. Ett pass måste inte vara så länge för att göra nytta.

Värmebehandling med kudde kan ge smärtlindring i ryggen

Det finns en hel del saker du kan göra för att självbehandla ryggbesvären. Prova exempelvis att behandla värken med hjälp av en värmekudde. Sådana kuddar säljs oftast på apoteken eller i hälsokostbutikerna.

På apoteken finns dessutom särskilda värmeplåster för ländryggen. Du sätter plåstret på ländryggen och sedan sprider det en lindrande värme i ryggslutet. Plåstret kan sitta i timmar.

Avslappningsövningar kan också vara till hjälp, så även så kallad TENS. TENS är en särskild apparat som kan köpas på apoteken eller lånas av sjukvården. Man sätter som elektroder där det gör ont och så skickas elektriska, lindrande impulser dit.  

Se över din arbetsmiljö, för den är viktig när du vill motverka ryggont. En ergonomisk stol i kombination med ett höj- och sänkbart skrivbord kan successivt bidra till minskade ryggbesvär. De små sakerna gör skillnad. Det gäller ”bara” att hitta vad som fungerar för dig.

Källa: 1177.se