Kroppen & Kurer

10 oväntade fibromyalgisymptom som du kanske inte känner till

Från smärtor i bröstet till restless legs – den kroniska smärtsjukdomen fibromyalgi är en komplex diagnos som rymmer oändligt många fler symptom än muskelsmärtor. Här kommer 10 oväntade fibromyalgisymptom som du kanske inte känner till!

fibromyalgi, symptom, symtom, fibromyalgisymptom, fibromyalgisymton, kronisk smärta, smärta, kronisk värk, värk, långvarig smärta, långvarig värk, tecken, smärtor i bröstet, bröstsmärtor, torr hud, kliande hud, pirrningar, domningar, svettningar, dålig balans, fibrodimma, hjärndimma, ökad känslighet, allodyni, hyperalgesi, svår PMS, käkledssmärtor, TMJ, kalla händer, kalla fötter, Willis-Ekboms sjukdom, restless legs, RLS, sjukdom, kronisk sjukdom, kroniska sjukdomar

1. Smärtor i bröstet

Många fibromyalgiker upplever kraftiga bröstsmärtor, ett fibromyalgisymptom som kan oroa eftersom det också kan ha att göra med annan ohälsa. Om man upplever smärtor i bröstet bör man därför uppsöka sjukvård för att utesluta allvarligare hälsoproblem. Förutom skarpa smärtor i bröstet kan fibromyalgin orsaka andfåddhet. Mjuka rörelser, övningar, djupandning, värmebehandling och massage kan minska både bröstsmärtorna och andfåddheten.

2. Torr och kliande hud

Fibromyalgi förknippas i regel inte med en torr och kliande hud. För somliga fibromyalgipatienter kan huden dock vara ett stort och störande hälsoproblem, då de får hudutslag och hjärnan förstärker smärtsignalerna från hudåkommorna. Ett sätt att försöka motverka torr och kliande hud är att regelbundet smörja in den med hudkräm.

3. Pirrningar och domningar

Pirrande och/eller domnande händer och fötter – kallat parestesi – kan vara ett nog så jobbigt symptom vid fibromyalgi. Parestesierna kan ge upphov till en känsla av att ha ”sockerdricksbrus” i kroppen, fumlighet i händerna, som om man inte riktigt får grepp om saker, att man nästan ”tappar känseln” och/eller att det känns som om fötterna sover. Vila och massage kan hjälpa mot pirrningarna och domningarna.

4. Ymniga svettningar

Att en person med fibromyalgi kan svettas i mängder kan bland annat ha att göra med en kombination av en dysfunktion i den del av hjärnan som reglerar kroppssvett, magen (många fibromyalgiker har problem med maghälsan) och fibromyalgikroppens svårigheter att reglera kroppstemperaturer. Precis som man med egna medel kan behöva reglerera kroppstemperaturen vid väderskiftningar kan man eventuellt minska de ymniga svettningarna genom att själv försöka klä av sig varma, tjocka tröjor och så vidare. Att hålla kroppstemperaturen i schack kan vara nog så svårt och krävande…

5. Dålig balans och desorientering

För somliga personer med fibromyalgi hör att tappa balansen och en känsla av desorientering till vardagen. Balanssvårigheterna kan bero på att sjukdomen gör benen svagare – minskad muskelstyrka är ett tecken på fibromyalgi – och att benen därför inte är lika stabila som hos en person som inte har fibromyalgi och/eller kronisk smärta. I kombination med fibrodimman, som ju är ett annat fibromyalgisymptom, kan de ”svaga” benen leda till att man just tappar balansen och ramlar. Fibrodimma, även kallat hjärndimma, kan påverka balansen på andra sätt såsom att ge upphov till dimmig syn och ringningar i öronen.

6. Ökad känslighet för beröring

Man tror inte att en kram, smekning eller att slå i armbågen ska göra så ont att man viker sig dubbel och börjar gråta av smärta. Dessvärre finns det fibromyalgiker som är så känsliga för beröring – den medicinska termen för detta är allodyni – att det räcker att man snuddar vid dem lite lätt för att de ska känna näst intill outhärdlig smärta. Den extrema smärtan benämns i medicinska sammanhang hyperalgesi.

7. Förvärrade besvär vid PMS

Vid menstruation kan kroppens smärtkänslighet öka och späda på värken ännu mer – fibromyalgi som redan ger ökad känslighet! För en fibromyalgiker kan PMS-besvären upplevas som väldigt, väldigt jobbiga och smärtsamma och det kan vara svårt att behandla smärtan när nervsystemet är så överbelastat med smärtsignaler som det kan vara under menstruationen.

8. Käkledsproblem i form av TMJ

TMJ orsakar intensiva smärtor i käkleden och ansiktsmusklerna. Ibland kan problemen följas av att man gnisslar tänder och i värsta fall av ökad smärta i nacken och huvudet liksom av svullnad och spasmer i ansiktet. Personer med fibromyalgi kan få TMJ, vilket intensifierar smärtan i bland annat käkleden. Tandläkare brukar kunna hjälpa till att behandla TMJ.

9. Kalla händer och fötter

Ett kallt klimat kan påverka fibromyalgikers smärta negativt, och om exempelvis händerna och fötterna har blivit kalla kan det vara svårt att få dem att bli varma igen. Den kroppsliga kylan kan också leda till ännu mera smärta i händerna och fötterna, varför man, hur svårt det än är, alltid bör försöka reglera kroppstemperaturen i dessa delar. Det kan till och med vara nödvändigt att man har på sig vantar eller tjocka sockar mitt i sommaren – bara för att öka värmen i händer och fötter efter att man har varit ute i exempelvis en regnskur.

10. Willis-Ekboms sjukdom, restless legs eller RLS

Det finns siffror som indikerar att upp till 33 procent av fibromyalgipatienterna har Willis-Ekboms sjukdom, mer känd under namnen restless legs eller RLS. Eftersom restless legs-symptomen, som bland annat kännetecknas av myrkrypningar i benen, brukar vara som värst nattetid kan en person som har fibromyalgi få ännu svårare att sova. Sömnbrist kan i sin tur leda till utmattning.

Vilka av de här symptomen har du?

Källor: New Life Outlook: Fibromyalgia; Fibromyalgiförbundet; 1177 Vårdguiden
Bild: © Africa Studio / Adobe Stock

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.