Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

5 märkliga (och väldigt jobbiga) fibromyalgisymptom

Smärta, trötthet, om inte utmattning, och en influensaliknande känsla i kroppen hör till en fibromyalgikers vardag. När man hör begreppet fibromyalgi är dessa symptom också det första man kommer att tänka på. Men visste du att den kroniska sjukdomen kan drabba på fler sätt än så? Här listar Bättre hälsa 5 märkliga (och väldigt jobbiga) fibromyalgisymptom, samtliga förklarade utifrån en fibromyalgikers perspektiv.

fibromyalgi, kronisk sjukdom, kronisk smärta, symptom, symtom, fibromyalgisymptom, allodyni, fibrodimma

1. Allodyni: Det borde inte göra ont när du rör vid mig lite lätt men det gör det.

Det räcker att du tar i mig lite lätt, smeker min hud eller stryker mitt hår för att det ska explodera av smärta i kroppen. En så mjuk och öm beröring borde inte göra ont, jag vet, men det gör den.

2. Ökad känslighet mot känselintryck: Matlukt kan sticka något enormt i näsan. Ibland kan jag inte koppla bort hur starkt grannens bullbak luktar – och det känns inte bra!

Doft, syn och smak – sinnena lämnas inte heller ifred av fibromyalgin. Jag kan känna lukter på långt håll och om jag själv har lagat mat under dagen kan jag ligga sömnlös en hel natt eftersom lukterna från matlagningen liksom har fastnat i näsan. Under tonåren spenderade jag min mesta tid i ett mörklagt rum. Ljus skar nämligen som blixtar genom ögonen, vidare genom pannan och  in i huvudet.

3. Fibrodimma: Allt från stora till små saker glöms bort. Tappa inte tålamodet när jag frågar var jag har lagt nycklarna för femtioelfte gången.

Att nästan alltid ha ont och känna sig slut i kroppen är kämpigt. Lägg därtill fibrodimman som gör så att du tilltalar den du älskar vid ett annat namn eller aldrig vet var du har lagt nycklarna. Jag har verkligen försökt att ändra på mina sömnrutiner eftersom flera nätters bristande sömn gör mitt minne ännu mer f*cked up.

4. Parastesi: Rätt som det är – och jag behöver inte göra något särskilt – domnar händerna bort. Ibland sticker det i dem. Ibland känner jag dem inte överhuvudtaget. Jag tappar saker. Jämt.

Anta att jag skulle känna mig lite stressad över min situation med fibromyalgi och nervskador, då kan kroppen slå bakut på så sätt att det börjar pirra i händerna och fötterna. Så många gånger jag har ramlat! Och tappat saker. Om jag ska vara riktigt ärlig vet jag inte alltid själv när jag blir stressad. Då kommer detta fibromyalgisymptom som en ganska så fruktansvärd chock.

5. Överväldigande rikliga svettningar: Har jag fått feber igen?

Rikliga svettningar är ännu ett märkligt fibromyalgisymptom. Hur känns dem? Som om jag har fått hög feber och att kroppen håller på att brinna upp. Min kropp vilar i en blöt pöl i sängen.

Vad kan man göra för att lindra de jobbiga fibromyalgisymptomen?

Först och främst behöver man få hjälp. Multimodal smärtrehabilitering, där en stor hänsyn tas till varje patients situation, kan vara riktigt bra. Detta innebär att man får hjälp med allt från sjukgymnastik och träning till sömnrutiner och stresshantering, viktiga redskap som man sedan kan använda i vardagen.

Källor: Fibromyalgiförbundet, Läkartidningen och Everyday Health.
Bild: © Myimagine / Adobe Stock.

2 kommentarer

    1. Det finns alltid massa nya saker man kan lära sig om kroniska sjukdomar och fibromyalgi. Svårt att hänga med och nu händer det dessutom så mycket inom forskningen… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.