5 varianter på knäck

Mjuk och seg eller hård och knäckig? Hur du än föredrar din knäck rekommenderas det här grundreceptet på härligt söt julknäck, inspirerat av Tingling Taste. Om du helt enkelt inte kan få nog, testa att variera smaken med lakrits, pepparmint, choklad och pepparkaka. Håll till godo! Observera att artikeln innehåller affiliatelänkar. 

pyssel, pyssla, pysseltips, pysselidé, skapa, barnpyssel, familjepyssel, pyssel för barn, bättre hälsa, bra hälsa, må bra, kreativitet, skapande, skaparglädje, baka, godis, julgodis, knäck, kola, julknäck, olika smaker på knäck

Ingredienser

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl socker
  • 1 dl hackad sötmandel
  • 2 msk smör

Gör så här

  1. Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull och koka upp i ca 20-30 minuter. Gör kulprovet för att kontrollera att knäcken är klar. Kulprovet: Håll en tesked av smeten i ett glas kallt vatten. Om det går att forma smeten till en boll är knäcken klar. Ju hårdare kulan är, desto hårdare kommer knäcken att bli.
  2. Ta kastrullen från värmen och blanda i övriga ingredienser.
  3. Häll upp smeten i små pappersformar och låt stelna.

Choklad, pepparmint, lakrits och pepparkaka

Om du vill göra en annan variant på den klassiska julknäcken kan du välja att byta ut mandeln med någon av följande ingredienser:

  • 2 msk kakao
  • 1 msk pepparmintsextrakt
  • 2 msk lakritspulver
  • 1 tsk pepparkakskrydda

Bättre hälsa rekommenderar följande böcker inför julpysslet

Julens söta: Praliner, småkakor och annat gott

julens-sota

Julgodis: För små och stora sockerbagare

jjulgodis

Kreativa Karins jul för barn

kreativa-karins-jul

Källa: Tingling Taste.
Bild: © Tingling Taste.

Add Comment