Psykologi & Livsstil

9 fantastiska anledningar till varför egentid kan vara bra för dig

Att känna sig ensam är såklart ingen positiv känsla. Men när man själv väljer att vara ensam en stund, att med andra ord ha egentid, kan andrummet kännas riktigt, riktigt skönt och givande – här presenterar Bättre hälsa 9 fantastiska anledningar till varför egentid kan vara bra för dig!

egentid, hälsa, må bra, bättre hälsa, psykologi, enmanhand

  1. Du får tid att tänka. Livet kan allt vara tokigt, som en bergochdalbana och episkt. Många saker hinner hända på kort tid. Just på grund av intensiteten kan det vara så att du inte får tid över till att bearbeta allt det som sker, att tänka igenom saker och ting. Det här kan i sin tur ge upphov till stress och oro. Skapa utrymme för reflektion för att undvika att bli överväldigad av tempot!
  2. Din kreativitet kan tända till. Kreativitet behöver också utrymme. Utrymme för dagdrömmande, lek, att prova sig fram, att tänka om och att skapa. Även om umgänge stimulerar till nya idéer kan du behöva sätta dig ner i lugn och ro för att kunna förverkliga idéerna.
  3. Du får möjlighet till återhämtning. Såsom att umgås med människor kan ge mycket energi kan det även ta energi. Genom att tillbringa tid med bara dig själv kan du sortera intrycken från alla människomöten, ladda batterierna och börja en ny dag med att känna att du har ork att vara social.
  4. Du kan lära känna dig själv bättre. För att verkligen lära känna dig själv behöver du ge dig tid, precis som du ger de personer du vill lära känna tid. Ställ frågor till dig själv, om än i tanken, testa att göra både nya och sedan länge upptäckta saker, visa dig själv omsorg och upptäck hur fantastisk du är!
  5. Du kan bli mer oberoende. Det kanske mest läskiga med att vara på enmanhand är att man inte kan förlita sig på någon annan. Att öva upp sitt oberoende, sin förmåga till att exempelvis fatta egna beslut eller att bege sig ut på soloäventyr, kan leda till att man stärks i sociala sammanhang. Så vill du bli bra på beslutsfattning och kunna känna tillit till dig själv? Ge dig i så fall egentid.
  6. Du kan lägga märke till saker (som annars passerar obemärkta förbi). Du vet hur det kan vara; det är så mycket buller och bång i vår omgivning att massor av saker passerar oss obemärkta förbi. Men i lugnet och tystnaden kan vi plötsligt lägga märke till saker. Ljud, dofter, tidigare ögonblick… Det är i detta lugn som du kan få utrymme till att uppskatta de små ögonblicken och förstå hur mycket de betyder för dig.
  7. Du kan göra vad du vill. Bättre hälsa vet inte hur du känner det, men vi brukar i alla fall tycka att det är skönt att inte alltid behöva kompromissa. Ibland väljer vi att ha egentid bara för att kunna bädda ner oss i soffan, titta på en TV-serie som helt och hållet faller oss i smaken och för att kunna äta favoritmaten (quorntacofärs, pommes i ugnen, ananasringar och tacodippsås).
  8. Du kan bli mer produktiv. När du verkligen behöver ha saker gjorda kan det vara en god idé att vara ensam ett slag. Bra människomöten – framför allt bra kollegor – kan göra oss mer produktiva, men stundom kan för mycket aktivitet runtomkring ha motsatt effekt. Har du en lång att göra-lista? Prova att beta av den medan du har egentid!
  9. Du uppskattar människorna i ditt liv mer. Det är så lätt att ta alla fina människor i livet för givna. Genom att spendera tid med bara dig själv, reflektera och ha en liten ”paus” från dina nära och kära inser du snart hur mycket du saknar dem och vill vara med dem. När ni ses igen har du energi och massor att ge. 

Text: Sandra Jönsson
Källa: Popsugar
Bild: © Kar Tr/ Adobe Stock

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.