Kultur & Kuriosa Psykologi & Livsstil Pyssel & Kreativitet

Kul och inspirerande – 33 kreativa skrivövningar för både nybörjare och vana skribenter

Utmana dig själv och vässa såväl ditt kreativa skrivande som din förmåga att tänka utanför boxen med Bättre hälsas 33 kreativa skrivövningar. (Observera att artikeln innehåller affiliatelänkar.)

kreativt skrivande, skriva, hur skriver man, kreativitet, inspiration

 1. Tankeflöde: Sätt en timer på fem till tio minuter och skriv under denna korta tid ner allt det du tänker på utan att redigera dig själv. Det kan vara långa tankeflöden eller enstaka ord, det viktiga här är att inte hålla tillbaka.
 2. Utanför fönstret: Titta ut genom fönstret – hur är vädret? Beskriv. Om du inte känner dig särskilt inspirerad av uppgiften kan du istället skriva om hur du önskar att vädret skulle vara.
 3. Obesvarad kärlek: Hur känns det att älska någon som inte älskar dig tillbaka? Beskriv och/eller gestalta känslan.
 4. Luftballongsfärden: Du kliver in i en luftballong, och den lyfter, för dig bort. Vart färdas du och vad ser du längs vägen? Berätta.
 5. Dålig dikt: Vad är en dålig dikt? Lista dina tankar. Skriv sedan en dikt som är så dålig som du tycker att en dålig dikt är.
 6. Ögonkontakt: Två blickar möter varandras för första gången – vad ser de och vilka känslor uppstår? Berätta och/eller gestalta känslorna.
 7. Korsa två djur: Hitta på en ny art genom att korsa två djur. Vad kallas djuret och vad är det som gör det så unikt? Tänk att du är en vetenskapsman som upptäcker djuret för första gången och beskriv vad du ser.
 8. Lunch: Vad åt du till lunch? Skriv en dikt om maten och försök att förmedla en känsla av smakerna.
 9. Hej: Skriv en dikt som börjar med ordet ”Hej”.
 10. Tjuvlyssnaren: Skriv en dikt, novell eller ett dagboksinlägg om ett samtal du råkat tjuvlyssna på. Om du inte kommer ihåg ett sådant samtal, sätt dig på en plats full av myller och anteckna olika samtal. (Det här är en bra övning för dig som vill träna på att skriva dialoger.)
 11. Klipp ord ur en tidning: Klipp fem till tio ord ur en tidning och använd dem sedan för att skriva en dikt.
 12. Brevet: Vem skulle du vilja skriva ett brev till? Tänk på en person. Skriv brevet och håll inte igen. Skriv helt enkelt det du vill skriva.
 13. Reseberättelse: Hämta en kartbok, blunda, slå upp en sida och sätt ner fingret i blindo. Skriv en reseberättelse om en plats i landet ditt finger hamnade på. Använd fantasin för att fylla i kunskapsluckor om platsen.
 14. Städa: Skriv en dikt eller berättelse om att städa. Skriv om att damma, diska, tvätta och så vidare. Utelämna inga detaljer!
 15. Slå upp ett ord: Hämta en ordbok, slå upp ett slumpmässigt ord och skriv sedan om ordet. Vad betyder ordet för dig?
 16. Jättearg: Hitta på en karaktär. Skriv stödord om du tycker det hjälper dig i processen. Tänk dig en situation i vilken karaktären är jätte-jättearg och skäller ut en person. Skriv en dialog där du fångar hur arg din karaktär är.
 17. Hjärta och smärta: Orden hjärta och smärta utgör tillsammans ett rent rim, ändå är rimmet inte särskilt populärt eftersom det anses vara utslitet. Skriv en dikt i vilken du rimmar med hjärta och smärta utan att bli klyschig.
 18. Den första kyssen: Hur var din första kyss? Skriv och berätta. Om du inte vill skriva om dig själv, hitta på två karaktärer och en situation i vilken deras första kyss ska utspela sig och skriv en berättelse, dikt eller kort berättelse om denna.
 19. Aftonbladet: Surfa in till Aftonbladet.se – vilken rubrik och/eller nyhet ser du först? Läs artikeln och skriv sedan en kort berättelse med händelsen som inspiration.
 20. Sockersött: Skriv om något så sockrigt och sött att dina tänder börjar värka.
 21. Klaustrofobi: Hitta på en karaktär som bland annat har klaustrofobi. Skriv stödord om du tycker det hjälper dig i processen. Karaktären stängs in i ett trångt utrymme – hur reagerar hen? Skriv en kort berättelse.
 22. Mörker, rök eller dimma: Skriv en berättelse eller dikt om hur det är att inte kunna se vad som finns framför och runtomkring dig, som om du befinner dig i ett totalt mörker, rök eller dimma.
 23. Hitta på ett ord: Hitta på ett helt eget ord och skriv en definition av ordet, som om du skriver på en ordbok.
 24. 7x7x7x7: Plocka fram den sjunde boken i din bokhylla, slå upp sidan sju, hitta den sjunde meningen på sidan och använd just denna mening som den första meningen i en dikt. Begränsa dikten till sju rader.
 25. Sälj en boaorm: Skriv ihop en Blocket-annons i vilken du vill sälja din boaorm. Var så säljande som möjligt! Försök att hitta åtminstone tre anledningar till varför någon ska köpa boaormen.
 26. ”Jag kommer ihåg…”: Börja ett stycke med ”Jag kommer ihåg…” och låt de minnen som kommer till dig bestämma vad du ska skriva, som i ett tankeflöde.
 27. Skriv ett brev till ditt framtida jag: Vad skulle du vilja säga till ditt framtida jag? Skriv ett brev som innehåller precis allt det du vill att ditt framtida jag ska få veta och bära med sig.
 28. Skriv om en dikt: Leta upp en dikt som tilltalar dig på ett eller annat sätt och skriv om dikten med dina egna ord.
 29. Bakom stängda dörrar: En dörr är stängd – varför är den stängd och vad finns bakom den? Skriv en kort berättelse om vad som finns bakom dörren.
 30. Beskriv en person som en chokladpralin: Tänk dig att en person är en chokladpralin – hur smakar personen och hur ser hen ut? Beskriv så sinnligt som möjligt!
 31. ”Jag vill vara…”: Skriv lista där varje ny rad börjar med orden ”Jag vill vara…”.
 32. Kaktusen: Skriv en berättelse utifrån en kaktus perspektiv. Hur är det att bo i en öken eller att vara så taggig att ingen vill ta på dig?
 33. Knasiga rim: Hitta på knasiga rimord – alltså ord som egentligen inte finns – och skriv en dikt som innehåller orden.

Få ytterligare inspiration till att skriva

Författarkortleken

Ann Westermark, skrivcoach, skrivkurser

642 saker att skriva om

skrivövningar, kreativt skrivande

Bild: © okalinichenko / Adobe Stock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.