Recept på kalkonfiléer med honungs- och apelsinglaze

Dessa söta och kryddiga kalkonfiléer passar bra till både nyårsfesten och söndagsmiddagen. Honung och apelsin, kryddor och örter – tillsammans ger det en ljuvlig smakkombination! (Observera att artikeln innehåller affiliatelänkar.)

kalkon, recept, fågel, kalkonbröst, kalkonfiléer, filéer, glaze, apelsinglaze, nyårsmiddag, middag, recept, mat, maträtt, matinspiration

Ingredienser

  • 1 kg kalkonbröstfiléer med skinn
  • 1 dl honung
  • ½ tsk rivet apesinskal
  • 2 msk pressad apelsinjuice
  • ½ msk äppelcidervinäger
  • ½ tsk dijonsenap
  • ½ tsk paprikapulver
  • ½ tsk färsk hackad rosmarin
  • ½ tsk färsk timjan
  • Olivolja
  • Salt och peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp honungen, apelsinskalen, juicen, vinägern, saltet och pepparn. Låt puttra i ca 10 min till en glaze.
  2. Låt glazen svalna och tjockna.
  3. Lägg ett bakplåtspapper på folie. Placera filéerna på bakplåtspappret och fördela olivoljan, tillsammans med örterna och kryddorna, över dem. Häll hälften av glazen över filéerna.
  4. Ställ in kalkonen i ugnen, ta ut efter ca 30 minuter och pensla med glaze. Sätt tillbaka i ugnen i ca 10 minuter och pensla igen. Upprepa ytterligare två gånger (10 min i ugn och pensla med glaze mellan gångerna). Låt filéerna svalna något och skär sedan upp dem, pensla sedan glaze en sista gång.
  5. Servera tillsammans med en god bulgursallad eller hasselelbackspotatis.

Få ytterligare matglädje från följande böcker och produkter!

Pluras jul och nyår

Bordsdekorationer: Kreativa idéer till bjudningar och fest

Ugnsformar

Bild: © fahrwasser / Adobe Stock.

Add Comment