Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

Så kommer du igång med mindful eating på 10 dagar

När du ska börja med mindful eating behöver du en träningsplan, berättar livsstilscoachen Lisa Lewtan för det amerikanska hälso- och livsstilsezinet MindBodyGreen. Hon har tagit fram en 10-dagarsplan för hur du kan öva upp din förmåga till mindful eating liksom mindfulness och på så sätt bli mer närvarande i varje måltid. I denna artikel på Bättre hälsa får du en guide till hur du kommer igång med mindful eating på 10 dagar.

Dag 1.
Försök att inleda varje måltid med att ta några djupa andetag och att stanna upp för att verkligen närvara i ögonblicket, essensen i mindfulness. Titta och lukta på din mat – hur hamnade den där, och på din tallrik?

Dag 2.
Vänta lite! Du kan inte sätta tänderna i maten riktigt ännu. Ta dig allra först tid att känna tacksamhet för att så delikat mat har hamnat på din tallrik.

Dag 3.
Tugga maten. Sakta. Och medan du tuggar maten i ett långsamt tempo ska du koncentrera dig på hur den smakar och dess konsistens. Är maten krämig, krispig, sträv, besk, salt, söt eller sur?

Dag 4.
Lägg ner besticken mellan tuggorna – och andas. 1-3 djupa andetag är allt som krävs för att du genast ska bli mer närvarande i måltiden.

Dag 5.
Att äta på springande fot är inte mindful eating. Sätt dig till rätta vid ett bord. Nej, att kasta i dig sallad i bilen räknas inte som att sätta dig till rätta (!).

Dag 6.
Visa magen, och därmed dig själv, hänsyn och fråga: Är jag mätt? Känner jag mig törstig? o.s.v.

Dag 7.
Ingen känner din kropp så bra som du. Det är därför du ska lita på din kropp när den säger till dig att du snart kommer känna dig alldeles proppmätt. Där vill du inte hamna. Känn in kroppen och försök att lyssna när den säger till dig att magen är ca 80 procent full.

Dag 8.
Nu är du redo för en av de stora prövningarna. När du ska småäta, kanske snacks eller godis, stanna upp för att fråga dig själv: Är jag verkligen hungrig på mat eller är jag hungrig på något annat? Är den här maten den bästa maten jag kan äta eller finns det mat som är bättre för mig?

Dag 9.
Det är viktigt att du närvarar i måltiden, både för din egen och för ditt sällskaps skull. När du helt och hållet fokuserar på er gemensamma måltid visar du ditt sällskap att du verkligen lyssnar på personen och uppskattar att ni delar måltiden tillsammans. Om du äter själv har du möjlighet att närvara i dina tankar istället för att sedan släppa taget om dem, en efter en.

Dag 10.
Du ska vara uppmärksam på hur måltiderna du ätit har påverkat dig – både på gott och ont –och lära dig av det. Vad du än har ätit under dagen ska du inte lägga ner all din energi på att vara arg på eller klandra dig själv. Det kommer en ny dag imorgon och imorgon kommer du vara ännu mer uppmärksam på vad och hur du äter.

Källa: MindBodyGreen.

Bild: © Brent Hofacker / Dollar Photo Club.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.