Pyssel & Kreativitet Resor & Upplevelser

10 ballonglekar för roliga tillfällen

Från konst till kull – här har du 10 ballonglekar för roliga tillfällen!

Ballonglekar är en rolig och kreativ aktivitet som passar både barn och vuxna. Med hjälp av ballonger kan du skapa olika lekar och utmaningar som kan vara såväl utmanande som underhållande. Det finns många olika ballonglekar att välja mellan, från klassiska lekar som ballongstafett och ballongfotboll till mer kreativa lekar som ballongkonst.

10 roliga ballonglekar

Oavsett vilken aktivitet du väljer är det alltid kul att leka med ballonger. Dessutom är ballonglekar en billig aktivitet som kan arrangeras hemma eller på olika typer av evenemang. Det finns nästan ingen ände på allt roligt man kan leka med en ballong – se alla denna inspiration:

1. Ballongstafett

Dela upp spelarna i två lag och ge varje lag en ballong. Lagen måste nu tävla mot varandra genom att blåsa upp ballongen och släppa ut luften för att passa ballongen till nästa spelare i laget utan att den rör vid marken. Första laget som klarar att passa ballongen genom hela laget vinner.

2. Ballongväska

Plocka fram stora påsar eller väskor, blås upp ballonger och se vem som kan klämma ner flest ballonger i påsen eller väskan på kortast tid, alternativt inom en viss begränsad tid. Det här är svårt men kul!

3. Ballongfotboll

Rita upp en fotbollsplan och dela upp spelarna i två lag. Syftet är att använda ballongen som en fotboll och sparka den över planen för att göra mål i det andra lagets mål. Det lag som gör flest mål vinner.

4. Ballongskulptur

Ge varje deltagare ballonger, klister, tejp och annat pysselmaterial att skapa en ballongskulptur med. Snyggast – eller roligast – skulptur vinner.   

5. Ballongkull

Knyt fast en ballong i ett snöre runt midjan på varje deltagare och lek kull genom att springa och smälla varandras ballonger. Den som har ballongen sist kvar vinner ballongleken.

6. Ballongsmällning

Skriv ner olika uppdrag på små lappar och stoppa dem i ballonger. Blås upp ballongerna och sätt i gång! Spelarna måste nu poppa ballongerna för att få uppdraget och genomföra det. Uppdragen kan vara allt från att sjunga en sång till att lösa en gåta.

7. Ballongdart

Tejpa upp ballonger på en vägg eller ett plank och kasta pil på dem i stället för på en klassisk darttavla.

8. Ballongtavla

Ballongtavla kan göras på två sätt: Det kan ritas och målas på ballongen. Då kan märkpennor användas för enkelhetens skull. Det kan även målas med ballongen. Då behövs i stället målarfärg som akrylfärg – kan köpas billigt i lågprisbutiker – och papper. Doppa en ballong i färg och tryck med den på pappret.

9. Ballongtennis

Ballongtennis spelas som ”vanlig” tennis med undantaget att en ballong används i stället för en tennisboll. Här kan du använda tennis- eller badmintonracket, men också två eller flera flugsmällare beroende på hur många som deltar i ballongtennisen. Flugsmällare rekommenderas eftersom det är en kul grej och får ballongen att flyga oväntat långt i luften.  

10. Ballongkaraoke

Blås upp var sin ballong, kasta upp den i luften och försök hålla den kvar där samtidigt som ni sjunger texten till en sång. Spela upp en välkänd låt och turas om att sjunga med. En kul grej är att anpassa temat efter ballongleken och att alltså smyga in ballongord lite här och var i sångtexten. Utmana varandra genom att sjunga med olika röster och rörelser.

Viktigt att tänka på med ballonglekar

Att leka ballonglekar ska vara roligt. Det är inte säkert att det bli så värst kul om någon har ballongfobi eller av olika skäl mår dåligt av smällar. Så anpassa lekarna – och skippa ballonglekar helt om nödvändigt – utifrån deltagarna. Det viktigaste är trots allt att alla trivs och att ni har roligt tillsammans.