Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil Resor & Upplevelser

10 inspirerande friluftsaktiviteter för en bättre hälsa

få bra hälsa av friluftsliv

Skapa rum för välgörande friluftsaktiviteter i vardagen! Det kan ge dig bättre hälsa, och då i synnerhet minskad stress. Här kan du läsa om hälsofördelarna med att hitta på aktiviteter i naturen – låt dig inspireras!

10 friluftsaktiviteter for en bättre hälsa
Bild: © AdinaVoicu via Pixabay

Din robotdammsugare klipper gräset åt dig och din poolrobot städar bassängen, och på kvällen hjälper vattenspridaren till att hålla trädgården grön och levande. Eller så bor du i lägenhet och behöver på sin höjd vattna balkongväxterna. Oavsett vilket finns det sätt att frigöra tid till sommaräventyr i det fria.

Sommaren är en fantastisk tid för äventyr utomhus. Tack vare de ljumma nätterna kan du med fördel campa i en skog eller på en strand, grilla något gott och titta på stjärnorna. Det behövs inte särskilt mycket utrustning för oförglömliga campingupplevelser, under vilka du dessutom ges chans till återhämtning.

Så kan friluftsaktiviteter ge dig bättre hälsa

cykelochfritid.se finns mängder av tips på friluftsaktiviteter du kan göra för bättre hälsa. Kombinationen av naturupplevelser, frisk luft och fysisk aktivitet gör att såväl kroppen som knoppen får välbehövliga doser av välmående.

fågelsång natur bättre hälsa
Bild: © garfield2712 via Pixabay

Det kan räcka att höra fågelkvitter eller att se en solnedgång för att man genast ska bli mer avslappnad. Ganska omfattande studier har gjorts om hur naturvistelser med ens kan få oss att må bättre psykiskt, särskilt vid lindriga psykiska besvär och när man bor i en urban miljö. Läs mer om detta i pressmeddelande på Science Daily, en amerikansk sajt för forskning.

Utomhusvistelser medför vanligen fysisk aktivitet

Olika sorters naturupplevelser minskar stressen och ökar välbefinnandet – vilka är de fysiska hälsofördelarna med att vistas i naturen? Det reglerar den kemiska (o)balansen i kroppen och kan på så sätt förbättra sömnen och energinivån i kroppen.

Det finns också tecken på att ett aktivt friluftsliv kan stabilisera blodtrycket och främja immunförsvaret. Och sedan har du all faktisk träning du får när du tar dig fram i terrängen, vare sig du gör det till fots, på en cykel eller i en kanot. Mycket av den tid du tillbringar utomhus ägnar du åt rörelse, och det är något väldigt positivt.

10 friluftsaktiviteter du kan göra för en bättre hälsa

Vilka friluftsaktiviteter kan du göra för att få bättre hälsa? Nedanför följer 10 fullt görliga tips – men givetvis finns det många, många fler vägar:

1. Ge dig ut på vandring

Att vandra i naturen är en av mest klassiska friluftsaktiviteterna och under en dag samlar du på dig många steg. Tänk på att du kan upptäcka naturen runt knuten och alltså inte behöver resa långt för att vandra. Du bör införskaffa ett par bra skor, förslagsvis ett par vandringskängor, men det är den enda investeringen som kan behövas.

2. Paddla kanot på sjön

naturupplevelse bra hälsa
Bild: © plantbasedrhn via Pixabay

När du paddlar kanot får både din core och dina armar mycket träning. Men inte bara det, paddling är ett fridfullt sätt att insupa den vackra naturen vid en sjö. Om du hellre paddlar på havet finns kajaker, som effektivt skär genom vågorna.

3. Tälta över natten

Att tälta eller campa över natten ger dig förhoppningsvis en välbehövlig paus från det digitala. Gör det bästa du kan av tiden genom att ha en digital detox, och om du delar upplevelsen med andra är detta ett sätt att verkligen närvara här och nu. Det är så du skapar minnen tillsammans med dem du tycker om.

4. Gör naturpyssel utomhus

Skapande kan medföra mycken glädje och avkoppling. Att tälja pinnar, göra egen ritkol samt att pyssla mandalor av naturmaterial är exempel på olika naturpyssel du kan tillägna dig i det fria. Letandet efter de olika materialen ger en del motion.

5. Plocka svamp och bär

natur hälsa plocka svamp
Bild: © saracamillaphotography via Pixabay

Naturens skafferi bjuder på massor av gott, liksom på nyttig motion och härliga upplevelser medan du skördar från det. Plocka svamp och bär som en hälsosam handling i sig – och få matens naturliga hälsofördelar på köpet. Svamp innehåller nyttigt protein och många av bären du plockar i naturen är rena rama superbären.

6. Bada i havet eller i en sjö

Vattnets mjuka ljud, den omgivande skogen, att bada i en sjö kan kännas magiskt! Här får du alla de fördelar en utomhusvistelse i naturen ger och får samtidigt träning när du simmar. Att bada i havet ger dig fördelen att omslutas av det salta vattnet, som i sig kan kännas läkande. Genom att bada kallt eller varmt kan du behandla värk, kyla- och värmeterapi är en legitim behandlingsform. Det gäller dock att välja det som passar dig bäst. Vissa mår bättre av kyla medan andra mår bättre av värme.

7. Gå på skattjakt i naturen

Skattjakter som geocaching och hittaut lockar dig till naturen genom att ge dig uppdrag att genomföra. När du når en viss plats hittar du antingen fysiska eller digitala skatter. Den här typen av friluftsaktiveter blandar mobilanvändande och naturupplevelser på ett kreativt sätt, och det kan hjälpa dig att komma ut i naturen om du känner dig oinspirerad till en början. Den varierade terrängen i utmaningarna innebär att du får motion och träning. En del av ställena är nämligen ganska svåra att nå.

8. Cykla i olika terränger

Det finns olika sorters cykling du kan ägna dig åt, och samtliga formerna ger dig massor av naturtid. Du kan exempelvis göra landsvägscykling och genom detta färdas snabbt i vackra miljöer. Det här kan vara ett fantastiskt sätt att uppleva mycket fint! Kanske väljer du att campa längs vägen? Du kan även prova downhill och terräng. Dessa former av cykling är snudd på extremsporter.

9. Njut av ett skogsbad

skogsbad friluftsaktivitet bra hälsa
Bild: © Skitterphoto via Pexels

Ge dig helt kravlöst ut i skogen bara för att ta till dig och njuta av de olika intrycken. Det här kallas skogsbad och att skogsbada ger de hälsofördelar som friluftsaktiviteter i stort ger. Många menar att de känner sig avslappnade under och efter skogsbadet. Pausa vardagen och bestyren, om så i bara 30 minuter för att gå ett varv eller mysa på en bänk i skogen runt hörnet.

10. Spring en runda i skogen

Tjusningen med löpträning är delvis de undergörande miljöerna man springer i. Du som löptränar har säkert ett motionsspår du gärna vistas i och på många håll ligger dessa spår i fina naturområden, såsom i skogen.

Vilka friluftsaktiviteter kan ge en bättre hälsa?

Det här var 10 tips på friluftsaktiviteter som kan ge en bättre hälsa. Prova exempelvis att…

  • vandra
  • paddla
  • cykla
  • tälta
  • pyssla

… i naturen för att utnyttja naturvistelsernas hälsofördelar till max. Tack vare aktiviteterna kan du bland annat få…

  • mer träning
  • sänkt blodtryck
  • ökat immunförsvar
  • minskad stress
  • bättre sömn

Se till att frigöra tid där hemma så att du i lugn och ro kan ta del av naturens hälsofrämjande egenskaper. Inget är viktigare än stunder av välmående, och dessa stunder måste varken kräva en massa pengar eller planering. Friluftsutrustning är i regel billig att hyra via 4H, och numera finns ideella verksamheter som låter dig låna utrustning gratis. Kolla runt!