Hösttema Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil Sommartema

21 saker jag lärde mig av att vara utomhus varje dag

Skribenten Christoffer Andersson har provat att vara utomhus varje dag, ett experiment som har tillfört hans vardag många positiva dimensioner. Läs om hans viktiga lärdomar här på Bättre hälsa!

Det moderna livet är hektiskt. Vi har jobb, barn, hobbies och många andra åtaganden som kräver vår uppmärksamhet varje dag. Vi skapar oss rutiner för att hålla samman våra överkokta vardagar, och inte sällan blir vår tid utomhus komprimerad till promenaden mellan våra ärenden.

Jag bestämde att det fick vara nog. Det var dags att göra en förändring och se till att vardagen tog en annan sväng. En hälsosammare bana för möjligheten att må lite bättre. Istället för att gå en sväng runt huset med hunden gick jag runt kvarteret. Istället för att sitta hemma och titta på teve på sena eftermiddagar tog jag en promenad i den friska luften.

må bra, bra hälsa, bättre hälsa, vara utomhus, vara i naturen, tillbringa tid utomhus, tillbringa tid i naturen, psykologi, livsstil

Och det här är de 21 saker jag lärde mig av att tillbringa tid utomhus varje dag:

 1. Naturen är bra för själen. Jag fick ro av att vara ute. En promenad gör mycket for själen. Det är svårt att sätta fingret på det, men efter en promenad utomhus känner du dig alltid lite piggare.
 2. Du blir lyckligare. När du är ute i solen blir du inte bara gladare rent mentalt. Din kropp mår bättre tack vare den naturliga tillförseln av vitamin D från solljuset.
 3. Du blir mer aktiv. En promenad är betydligt mer aktivt än att sitta och titta på teve. Samtidigt uppmuntras du att ta steget längre och ta en tur med cykeln eller kanske till och med jogga en runda.
 4. Du äter bättre. När du är lugn, aktiv och glad kommer det automatiskt att generera ytterligare fördelar. Du kommer att motiveras att förbättra dina matvanor framför allt.
 5. Du rensar dina tankar. Hur ofta har du inte hört talas om att man ska gå på en promenad för att “rensa tankarna”? Visste du att det är sant? Naturligtvis gjorde du det. Alla vet att att det är sant. Prova själv!
 6. Hunden kommer att älska dig. Din hund älskar att vara utomhus – betydligt mer än vad du gör. När du går ut på långa promenader med hunden kommer den att bli lycklig. Och när vi sprider lycka omkring oss blir vi också lyckliga.
 7. Barnen kommer ut. Om du går ut varje dag så kommer barnen följa med. De tänker inte sitta inne i ensamhet och vänta på dig. Det beror förstås på ålder, men nu tänker vi oss de minsta barnen.
 8. Det för familjer närmare varandra. Jag drog med mig familjen ut, och vips så började vi prata om saker vi nästan aldrig pratar om. Det förde oss definitivt närmare varandra!
 9. Du uppmärksammar världen omkring dig. När du går utanför dörren kommer du att bemötas av en massa intryck på ett naturligare sätt än de intryck du får framför teven.
 10. Du hittar saker som du trodde gått förlorade. När jag gick ut varje dag hittade jag saker i trädgården som jag trodde var förlorade sedan länge. Gissa om jag blev glad!
 11. Du tar en paus från tekniken. Vi lever i en värld full av teknik. Den omger oss varenda minut av varenda dag. En stund utan teknik gör oss gott – det gjorde mig betydligt mer avslappnad.
 12. Du uppmuntrar andra att gå ut. När du går ut kommer familj och vänner att lägga märke till det, och snart kommer de också vilja gå ut med dig. Kanske inte på en gång, men om det ger det lite tid så ska du se att det går.
 13. Lägg märke till fåglarna. Naturens sångare är det kanske finaste med att spendera tid utomhus under vackra vårdagar, Fåglarnas sång symboliserar lycka och naturlig glädje.
 14. Det ger dig mer energi. Om du sitter fast med någonting är den kanske bästa lösningen att gå ut och ta en kort promenad. Eller en lång, det beror på hur hårt det sitter fast. Du kommer märka vilken skillnad det gör för tankeförmågan!
 15. Du kommer se naturens färger. Soluppgången, solnedgången, blommor och vackra buskage – en promenad bär med sig stora intryck av form och färg.
 16. Du har någonting att se fram emot. När du får in vanan att vara utomhus varje dag kommer du snart att se fram emot det. Det kommer bli din stund av avkoppling från en pressad vardag.
 17. Det gör dig smartare. När du lägger märke till saker som du inte har tänkt på tidigare så blir du nyfiken, och med nyfikenheten följer en hjärnverksamhet som faktiskt gör dig smartare!
 18. Det minskar stress. Det här är ett underskattat faktum som alltid fungerar. Om du har en stressig dag – ta en promenad utomhus och känn hur allting saktar ner.
 19. Det är roligt att vara ute. Du visste det när du var barn. När glömde du det? Den där känslan finns fortfarande kvar där inne, det gäller bara att hitta den igen!
 20. Du kommer vilja ha mer. När du har fått in vanan kommer du vilja vara ute mer. På det sättet blir du mer och mer hälsosam – och det sker helt av sig självt!
 21. Det behöver inte ta lång tid. Du behöver naturligtvis inte gå på en långpromenad. Absolut inte. En kort promenad på fem minuter har en fantastisk inverkan på kroppen det med. Prova får du se!

Text: Christoffer Andersson
Bild: © LoloStock / Adobe Stock

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.