Inredning & Trädgård Psykologi & Livsstil Resor & Upplevelser

10 kreativa idéer inför ditt poolbygge

inspiration poolbygge

Vill du bygga pool? En swimmingpool kan förvandla trädgården till en oas för vila och rekreation. Inspireras av dessa 10 kreativa idéer inför ditt poolbygge!

poolbygge inspiration
Bild: © Max Vakhtbovych via Pexels

Trädgårdspoolen har blivit en ikon för det goda livet. Inte att undra på det! Det turkosglittrande vattnet ser inbjudande ut i sommarhettan, och om man har en pool i trädgården är det ju nästan som att man befinner sig i ett semesterparadis. Eller kanske gör man just det, semestrar hemma, vill säga.

Som utbudet på POOLGIGANTEN visar finns det pooler för alla tänkbara trädgårdar och intressen. Ska du gräva ner poolen eller skaffa en ovanmarkspool? Vilket av alternativen du väljer kommer påverka anläggningsprocessen, liksom utseendet på poolen. Hur ska swimmingpoolen användas? Är det för simning och vattenlek eller mest för avkoppling?

Låt utrymmet och nyttjandet vara aktiva delar av beslutet, och sedan finns det ytterligare saker du kan tänka på inför poolbygget. Nedanför följer 10 idéer på hur du kan skapa din egen lilla oas:

1. Låt din pool omges av grönska

Okej, så att resa poolen mitt i grönskan har nackdelen att du troligen kommer behöva fiska upp löv och smuts ofta. Men fördelen är att du kan bada på en fridfull plats som stärker kropp och själ. Man mår bättre av att bara vistas i grönskan! Föreställ dig att kunna luta dig tillbaka i vattnet, sluta ögonen och lyssna till vindens sus genom träden. Träd som blommor, när poolen omges av grönska blir både den och badupplevelsen ännu vackrare.

2. Låt gräset växa intill poolkanten

swimmingpool gräs
Bild: © Palo Cech via Pexels

För att spinna vidare på punkten här ovanför kan du låta din nedgrävda pool smälta samman med naturen genom att låta gräset växa nästan intill poolkanten.

3. Rama in poolen med naturlig kantsten

Naturlig kantsten intill poolkanten skiljer gräsmattan och den platsbyggda swimmingpoolen åt på ett snyggt sätt.

4. Placera swimmingpoolen på ett trädäck

trädäck pool
Bild: © Oleksandr Pidvalnyi via Pexels

Ett annat alternativ är placera bassängen mitt på ett trädäck, det här fungerar utmärkt vare sig du ska bygga en pool på plats eller skaffa en ovanmarkspool. Trädäcket kan användas som altan, eller som ett mer eller mindre öppet utomhusrum. Det är också ett effektivt sätt att skapa ett flöde mellan mat-, sol- och badplatsen. Ställ blomkrukor på däcket för att åstadkomma en naturkänsla, men njut samtidigt av hur smidigt det är när du slipper plocka upp gräs och löv från vattnet. En poolanläggning på ett trädäck kan mycket väl borga för lata sommardagar.

5. Sätt klinker runt och i din pool

poolbygge mosaik
Bild: © DanielAlon via Pexels

Klinker runt och i swimmingpoolen ger ett snyggt och prydligt intryck. Du kan använda klinkers i stället för kantsten runt kanten, och för att förstärka vattnets turkosa färg kan du sätta kakel på poolväggarna och klinker på poolgolvet. Det finns särskild poolmosaik som gör så att vattnet skiftar i blått och turkost – läckert!

6. Bygg en trappa ner i vattnet

Om du ändå planerar för ett poolbygge med en nedgrävd pool kan du lika gärna bygga in en trappa som leder dig från kanten ner i vattnet. Annars är alternativet en poolstege.

7. Avgränsa poolen med väggar

Genom att mura upp väggar i själva poolen kan du enklare avgränsa olika djup. Det här är ett smidigt sätt att få en djup swimmingpool respektive en barnpool i ett.

8. Skaffa ett eller flera vattenfall

vattenfall till pool
Bild: © fincasamoblados via Pexels

Vattenfall till poolen är en sådan sak som man skulle kunna tro blir dyrt att skaffa. Men dessa fontäner är inte så fasligt dyra, du kan köpa tillbehöret för ett par tusingar. Somliga vattenfall behöver du inte ens bygga in i anläggningen. Däremot är det viktigt att du rådfrågar en poolexpert inför ditt köp. Vattenfallet måste nämligen vara kompatibelt med pump- och rengöringssystemet. POOLGIGANTEN.se har både vattenfallen och expertisen för dem. Be dem om tips inför ditt poolbygge. Varför en poolfontän? Det enkla svaret är att det ger en förhöjd poolupplevelse och uppmuntrar till vattenlek.

9. Komplettera med rätt vattenleksaker

badleksaker swimmingpool
Bild: © danielgonzalezphotography via Canva

Vattenleksakerna är något annat som är viktigt för poolupplevelsen. Beroende på tillbehören kan du utnyttja bassängens fördelar på olika sätt. Det finns exempelvis träningsredskap som gör att du kan ha vattengympa i trädgården. Så kallade flytpinnar är universalleksaker för pooler, och kan användas till såväl lek som träning. En luftmadrass är inte så dumt det heller. Särskilt inte om du vill koppla av en stund! Eller varför inte ställa en rutschkana i plast intill poolkanten? Du kan köpa poolboxar att ha bredvid poolen, för att få bra förvaring och därmed kunna städa undan grejerna. Vattenleksakerna är inte begränsade till någon specifik poolmodell. Man kan leka även i en ovanmarkspool.

10. Dekorera poolområdet med känsla

Ja, trädgårdspoolen kan verkligen bli din hemesteroas. Det fina med den är att den dessutom kan bli vad du gör den till. Här tänker vi i synnerhet på hur du dekorerar poolområdet. Häng upp belysning ovanför poolen, ställ ut krukor med blommor eller gräs, lägg ut bastmattor och annat som skapar en härlig atmosfär.

Det här var 10 kreativa idéer inför ditt poolbygge – lycka till! Det kommer bli toppen.