Kultur & Kuriosa Livsstil & Shopping Mode & Skönhet Pyssel & Kreativitet

10 kreativa tips för att göra egna jultröjor

köpa jultröja

För att vi älskar de påhittiga jultröjorna!

göra jultröjor
Bild: © Zoltan Tarlacz / iStock

Fula jultröjor, alltså, det måste ha varit genom filmen Bridget Jones dagbok som vi första gången bekantade oss med dem. Det här var i början på 2000-talet och synen av Colin Firth i rentröjan har etsat sig fast som det härligaste av minnen.

Många menar att det var i och med denna film som hysterin kring jultröjorna började. Sedan dess har ingen jul känts komplett utan dem och det är en trend som om möjligt blir allt trendigare för varje år.

Jultröjans dag firas den tredje fredagen i december

Den tredje fredagen i december firas jultröjans dag. Att det ens finns en sådan temadag är ett talande tecken på jultröjornas enorma popularitet även i Sverige. Det går såklart att ha på sig tröjorna under hela december månad och de är vanliga inslag i julfirandet.

Väldigt kort om jultröjornas historia

Som så många andra påhittiga högtidssaker härrör jultröjorna från kommersens USA. De började som en kul grej i de amerikanska butikerna på 1950-talet och fick ett rejält uppsving i och med de omtyckta julfilmerna från 1980-talet.  

Men det var ändå den ikoniska rentröjescenen i Bridget Jones dagbok som befäste jultröjans ikoniska status. Efter den gången har tröjan antagit många former och bland annat visats på catwalkerna. Stella McCartney hör till de designers som gjort haute couture av jultröjorna.

Var kan man köpa jultröjor?

Under den senare delen av hösten och tidigare delen av vintern kan du köpa jultröjor i var och varenda klädbutik. populära är de under den här tiden på året. Även andra typer av butiker säljer de juliga tröjorna.

Många av jultröjorna är inte fula, trots namnet fula jultröjor. Merparten är riktigt roliga att titta på och flörtar med populärkulturen. Om du har en favoritmeme kommer du definitivt hitta den i utbudet av jultröjor online.

10 kreativa tips för att göra en jultröja

Om du mot förmodan inte skulle hitta en jultröja som faller dig i (o)smaken kan du alltid göra en egen. Eller så kan du köpa en tröja med julmotiv och pynta den ytterligare.

jultröja dekoration
Bild: © Crissy1982 / iStock

Oavsett om du pysslar från grunden eller ska göra halva jobbet behöver du ha ett tröjplagg, en sax, en limpistol (med limpatroner), en nål, tråd och massor av dekorationer.

Nedanför följer tio tips på hur du kan pynta tröjan:

  • Klipp en gran ur grönt papper och limma den på en tröja. Det här är verkligen en quick fix för en så kallad ugly christmas sweater – och dessutom en billig sådan. Lite glitter och paljetter på pappersgranen gör tröjpysslet ännu juligare.
  • Sy fast julgranskulor på tröjan.
  • Limma julgransglitter på tröjan.
  • Måla ett julmotiv på tröjan.
  • Klipp och sy eller limma fast dina egna juldekorationer i hobbyfilt. Det kommer bli superfint, vi lovar. Hobbyfilt är ett väldigt tacksamt material för barnen att jobba med.
pyssel jultröjor
Bild: © Crissy1982 / iStock
  • Sy fast batteridriven julgransbelysning på tröjan.
  • Sy eller limma en liten julgransstrumpa på plagget.
  • Limma massor av presentrosetter över hela tröjan. Snabbt och enkelt gjort!
  • Sy fast ett gosedjur på plagget – kanske en katt på ena axeln eller en sönderklippt ren mitt på magen? Det går att skapa mycket kul runt mjukisdjuret.
  • Klipp till ett snögubbeansikte och limma det på en vit tröja. Ögon och mun görs av svarta cirklar och näsan av en avlång, orange morotsbit. Du kan använda hobbyfilttyg även i detta fall, alternativt papper om du inte har tyger hemma.

Inspireras av jultröjorna på Jultröjan.se

https://jultröjan.se hittar du ännu mer inspiration inför att du ska köpa eller göra jultröjor. Det är helt otroligt vilken rikedom det finns bland utförandena. Tröjmotiven kan innebära allt från ett pepparkakshus till en bad santa.

Vad sägs om ett tröjpaket med texten ”To men from God”? En annan kul variant är vänskapströjan – hoppa i varsin ände och fira jul tillsammans. Om du har en egen idé på ett motiv är det bara till att plocka fram saxen och limmet och köra.