Resor & Upplevelser

5 naturförändringar som sker i början på hösten

September månad och hösten har precis börjat. Trots att årstiden ännu ligger i sin linda är det mycket som sker i naturen. Läs mer om naturförändringarna som händer här och nu!

naturförändringar under hösten
Bild: © VanderWolf-Images / iStock

Den meteorologiska hösten infaller vanligen i september. Med meteorologisk höst menas att dygnsmedeltemperaturen ska sjunka, vara lägre än 10,0 grader och samtidigt vara högre än 0,0 grader.

1. Bär och frukter mognar

Många bär och frukter mognar under september månad. Du kan bland annat plocka björnbär, slånbär och äpplen.

2. Svampar växer i skogen

Svampar växer egentligen under både sommaren och hösten. Hösten är dock deras storhetstid och om väderförhållandena är gynnsamma kan du plocka såväl kantarell som karljohan i skogen.

3. Sommaren är inte helt över

Blommor, insekter och annat fint som förknippas med sommaren förekommer fortfarande i naturen, om än i mindre utsträckning.

4. Bladen får sina höstfärger

höstfärger på löv
Bild: © VanderWolf-Images / iStock

Bladen på träden sprakar till i vackra höstfärger och efter ett tag faller de till marken. Då kan du plocka, pressa och pyssla med löven som lyser i brunt, rött och gult.

5. Kvällsmörkret kommer fortare

Redan i september börjar det mörkna fortare på kvällarna. Med Stockholm som utgångspunkt i mätningen minskar dagsljuset med 2,5 timmar under månaden i fråga och det ser ungefär likadant ut i resten av Sverige.

blir mörkare på kvällare
Bild: © VanderWolf-Images / iStock

Kallare och mörkare, definitivt. Men å, så mycket skönhet i naturen!

Källor: Smhi.se; Svt.se; Vardagssaker.se