Kan du utan att veta om det göra ditt liv betydligt svårare än vad det behöver vara? Här kommer 10 tecken på att du gör just detta!
1. Du letar ofta efter en elak baktanke eller ett ont uppsåt
En vän svarar inte på ett sms omedelbart, en kollega gick på lunch utan dig och så vidare. Varje dag ställs du inför situationer som kan göra dig en aning förolämpad. Personens avsikt var inte nödvändigtvis att såra dig. Det kan ju vara så att vännen är iväg och tränar eller tar en powernap och att kollegan var tvungen att skynda iväg på lunch för att ha möjlighet att äta överhuvudtaget. Dra inga förhastade slutsatser om varför människor ibland gör som de gör. Sådana slutsatser kan göra dig stressad, ledsen och arg i onödan. Det behöver inte alls finnas en elak baktanke eller ett ont uppsåt bakom varför det blev som det blev.
2. Du har redan skrivit ett manus till ditt liv – och du är stjärnan i det!
Man har sig själv att utgå ifrån, varför det egentligen inte är så svårt att förstå att man är huvudrollsinnehavaren – stjärnan – i sitt eget liv. Jag vet inte hur det är med dig, men jag brukar i alla fall skriva mitt alldeles eget livsmanus utifrån mig själv och vad jag önskar mig. Givetvis finns mina nära och kära med i manuset, det är bara det att jag ibland glömmer att visa dem det… Inte att undra på att de inte kan replikerna! Vad vill jag ha sagt med det här? När man jämt och ständigt utgår från sitt eget manus, i vilket man inte har involverat någon annan, är det lätt att man drabbas av bakslag efter bakslag, livet blir trots allt sällan som man tänkt sig. Kasta manuset åt sidan och ge andra människor utrymme att påverka ditt liv till bättre!
3. Du förväntar dig att hela din värld ska rasa samman när något ”dåligt” händer
Att vara en höna-pöna och förvänta sig att det värsta ska hända är en klassisk tankefälla. Denna tankefälla kan ta väldigt mycket av din energi och leda till att du lever med en ständig stress och ångest inför saker som du omöjligt kan veta. Träna på att lära dig känna igen tankemönstret för att lättare kunna hantera det.
4. Du har väldigt höga förväntningar på dig själv och andra och är inte tydlig med dem
Det här med att ha väldigt höga förväntningar på såväl dig själv som på andra kan ge upphov till en känsla av otillräcklighet. Förväntningarna kan dessutom skada både din självkänsla och dina relationer om du inte är tydlig med dem. Om du känner att något är väldigt viktigt för dig, var tydlig med det. Dina nära och kära är troligen inga tankeläsare.
5. Du väntar på att få ett tecken
Inget ont om att ”få en feeling” eller att drabbas av en plötslig inspiration – sådant kan hända! Men om du alltid, och det här skriver jag av egen erfarenhet, väntar på att få ett tecken för att du ska kunna göra något som du vill göra kan det bli så att du går miste om verkligt bra chanser. Förlita dig inte bara på högre makter eller slumpen, skapa möjligheter själv. Ju fler möjligheter du skapar, desto större chans att du faktiskt får det du vill ha och/eller upptäcker nya sidor hos dig själv.
6. Du tar aldrig några risker
Genom att aldrig göra något som du tycker verkar vara läskigt eller riskfyllt gör du kanske inte så många ”misstag”. Men att göra ”misstag” är inte nödvändigtvis något dåligt – tvärtom! Du lär dig otroligt mycket av de situationer där det inte blev som du ville, och för att åstadkomma det du vill åstadkomma kan du behöva resa dig igen och igen. Att aktivt eftersträva att utmana dig själv och försöka kommer i längden stärka din självkänsla.
7. Du jämför dig själv och ditt liv med alla andra
Hennes klänning än finare än min, han har ett lyxigare hus, de reser oftare… Känner du igen mönstret? Varje gång du jämför dig själv eller ditt liv med någon annan går en bit av den glädje du känner förlorad. Öva dig på att känna tacksamhet inför det du har och de fina stunder du är med om. Det kommer tvivelsutan göra dig gladare.
8. Du låter andra ta för mycket av din tid, energi och ork
Din tid, energi och ork är dyrbar, ge inte bort det fina du har till energitjuvar. Det kommer göra så att du har mindre att ge av dig själv till de personer du verkligen bryr dig om och vill vara med.
9. Du kan eller vill inte släppa taget
Livet består inte bara av pur glädje. Det innehåller också tunga förluster, saker som kan vara svåra att släppa taget om och som gnager inombords. Kanske något motsägelsefullt är det på grund av de svåra stunderna som vi vet hur glädje känns och som vi växer som människor. Det finns inget som kan göra förlusterna ogjorda, ändå kommer du till ett skede när du måste förlåta och släppa taget för att ge dig själv en ärlig chans till att känna glädje igen. Med att förlåta och släppa taget menas inte att du ska glömma och älska det som har varit. Det innebär acceptans, en insikt om att det som hände var bortom din kontroll och att du nu kan fortsätta leva även om det inte blev som du hade velat.
10. Du ger inte tillbaka
Uppmuntran, hjälp, ett par snälla ord – handlingen behöver inte vara stor. Varje gång du ger till någon skapar du förutsättningar för ökad glädje hos både dig själv och den andra. Du kan likaså skapa ett slags kedjereaktion, för när du ger uppmuntrar du mottagaren till att ge, och så fortsätter det. Studier – läs mer om det här i vår artikel ”4 anledningar till varför att ge är bra för din hälsa” – tyder på att givandet stärker förmågan att känna tacksamhet, och just denna förmåga kan hjälpa dig genom tuffa perioder i livet.
Källa: Thought Catalog.
Bild: © Andrey Kiselev / Adobe Stock.