Jultema Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

4 anledningar till varför att ge är bra för din hälsa

Att ge är fantastiskt i en dubbel bemärkelse. Det gör både dig och människorna i din närhet lyckligare. Givandet tenderar också att skapa förutsättningar för ett ökat välmående. Här kommer 4 anledningar till varför att ge är bra för din – och för andras – hälsa!

att ge, givande, tacksamhet, jul, julklappar, glädje, lycka, ge till andra, att få, bättre hälsa, bra hälsa, må bra, psykologi, kroppen, kroppslig hälsa, fysisk hälsa, välbefinnande, välmående, forskning om att ge, livsstil

1. Att ge kan göra dig lyckligare

Kanske något överraskande visar en studie från Harvard Business School (2008) att ge pengar till någon kan göra en person betydligt lyckligare än att köpa något till sig själv, och detta trots att deltagarnas utgångspunkt var att spendera pengar på sig själv är det bästa för dem. I andra studier har forskare tittat närmare på vad det är som händer i våra hjärnor när vi ger och observerat att givandet aktiverar delar i hjärnan som kan förknippas med njutning, social tillhörighet samt tillit. Enligt Greater Good Science Center tror många forskare att altruism – till exempel att engagera sig i välgörenhet – kan frigöra endorfiner i kroppen.

2. Att ge kan ge dig en bättre hälsa

Forskarna på Greater Good Science Center menar vidare att olika former av generositet går att koppla till en bättre hälsa, till och med hos de som är sjuka och gamla. Upprepade studier visar exempelvis att äldre människor som är engagerade i välgörenhet tenderar att leva längre än personer som inte engagerar sig i filantropiska verksamheter. I dessa studier har man haft med viktiga aspekter såsom generellt hälsotillstånd, motions- och rökvanor i beräkningarna. Att ge kan vara så pass avgörande för hälsan kan ha att göra med att givandet kan minska stressnivåerna i kroppen, vilket är välkommet eftersom stress kan medföra svåra hälsokomplikationer.

3. Att ge kan stärka gemenskapen

Det fantastiska med att ge är att man ofta får tillbaka. Inte nödvändigtvis från den person man först gav till, men från någon annan. Givandet kan stärka gemenskapen, tilliten och samarbetet inom en hel grupp, något som också gynnar individen. För när vi känner oss nära varandra och att vi får stöd från människor i vår omgivning mår vi också bättre i både kroppen och psyket. Precis som när man har sex frigör givandet hormonen och signalsubstansen oxytocin, som forskarna på Greater Good Science Center menar kan stimulera generositeten liksom empatin ytterligare. Oxytocin kan likaså ge upphov till en känsla av eufori.

4. Att ge kan få dig – och andra – att känna tacksamhet

Till skillnad från vad många tror handlar tacksamhet inte om att känna att man står i skuld till någon. Det är en förmåga att skifta fokus från onödiga irritationsmoment till det som faktiskt fyller oss med glädje. Upprepade studier från exempelvis teamet på the Greater Good Science Center visar att känna tacksamhet kan påverka vår livsglädje, kroppsliga hälsa och våra relationer. Läs gärna mer om tacksamhet i artikeln ”Så påverkar tacksamhet ditt liv”.

Källa: Greater Good Science Center vid UC Berkeley.
Bild: © amelaxa / Adobe Stock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.