Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

10 tips för dig som vill sluta röka

I samarbete med ecocig har Bättre hälsa tagit fram den här guiden för dig som vill sluta röka. Vi har full förståelse för att det kan kännas jättetufft att säga hejdå till cigaretterna och hoppas att våra tips ska hjälpa dig en bit på vägen.

1. Hitta en inspirerande anledning

Motivation är ett fantastiskt redskap när du försöker sluta röka. Om du inte känner dig det minsta motiverad till att göra det, kan det vara svårt att lyckas med företaget. Hitta en inspirerande anledning till varför du borde sluta, såsom att du vill minska risken för att dina barn ska bli passiva rökare eller att du vill ha en bra hälsa.

2. Se till att vara förberedd!

Om det ändå vore så enkelt att du bara kan kasta ut cigaretterna genom fönstret och sluta röka. Visst, för en del fungerar det kanske så, men för andra kräver cigarettstoppet att man har en plan när saknaden efter nikotin får kropp och knopp att vilja ha till max. Fråga din läkare eller annan sjukvårdspersonal om de bästa sluta röka-metoderna och var du kan få stöd när du väl tar steget.

3. Ta hjälp av e-cigaretter…

… eller av andra nikotinläkemedel för att underlätta processen att sluta röka. Enligt den amerikanska hälsosajten WebMD visar upprepade studier att det är lättare att sluta när man just använder nikotinhjälpmedel. Dessutom kan du slippa den värsta huvudvärken, humörsvängningarna och energidipparna om du tar hjälp av nikotinhjälpmedel. Förutom e-cigaretter finns bland annat nikotinplåster och nikotintuggummi.

4. Hämta stöd hos dina nära

Det är tufft att sluta röka på egen hand, och faktiskt ska du inte behöva gå igenom det ensam. Om du har möjlighet, hämta stöd hos dina nära och kära. Berätta för dem att du tänker sluta röka, att det känns kämpigt och att du behöver dem nu.

5. Skapa rum för pauser

Svårigheten med att sluta röka ligger till viss del i att många upplever rökningen som avkopplande, som ett sätt att hämta andan från en stressig vardag. När du inte längre kan få den efterlängtade pausen genom ett bloss är det viktigt att du hittar andra metoder för anti-stress. Beroende på vem du är som person och vilka intressen du har kan bra sätt att varva ner på variera. Träning kan vara avkopplande för somliga medan att umgås med vänner kan ha en lugnande effekt på andra. Unna dig själv vila och andhämtning.

6. Undvik att dricka alkohol…

… och andra brygder som triggar igång ditt behov av en cigg. Konsumtion av alkohol gör det betydligt svårare att fullfölja ditt beslut att sluta röka. Kaffe kan också vara en luring, framför allt om du oftast röker när du dricker en kopp. Testa att dricka te istället!

7. Städa bort lukten av rök!

Det sista du behöver är att påminnas om hur det känns att röka. Lukten av rök kan leda dig tillbaka i fällan, och därför kan det vara en väldigt god idé att städa bort röklukten liksom de prylar som får dig att tänka på cigaretter. Tvätta de klädplagg och textilier i hemmet som röklukten har satt sig i – ny och fräsch början!

8. Motionera för att minska suget

Motion och att röra på dig kan minska röksuget. Till och med så enkla handlingar som att rasta hunden eller att rensa ogräs i trädgården kan hjälpa. Det är helt klart värt ett försök!

9. Ät frukt och grönt

Se till att alltid ha frukt och grönt, gärna uppskuret, hemma. På så sätt undviker du att trycka i dig godis och sötsaker och ger samtidigt kroppen välbehövlig och uppiggande näring.

10. Försök igen och igen

Att fingra på en e-cigg kanske ger dig den välbekanta känsla du behöver för att verkligen klara av att sluta, eller så känns inget tillräckligt. Vet du? Det är okej. De allra flesta försöker igen och igen innan de lyckas sluta, så ge inte upp.

Vad är e-cigaretter för något?

En e-cigg kan både innehålla nikotin och vara nikotinfri. Den ser ut som en cigarett men har ett inbyggt batteri, en behållare där du kan ha så kallad e-juice och en förångare, som gör om e-juicen till stimulerande ånga. Företaget Ecocig.se eller ecocig tillverkar och säljer några av de bästa e-cigaretterna på den svenska marknaden, och de har klarat en mängd hälsotester. Att röka e-cigg beräknas vara åtminstone 95 procent mindre skadligt än att röka tobak och är ett bra steg mot att sluta röka.

Källa: WebMD. 

Bild: © igor / Dollar Photo Club.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.