Inredning & Trädgård Kultur & Kuriosa

11 fantastiska fakta om julstjärnor

Visste du om dessa 11 fantastiska fakta om julstjärnor?

11 fantastiska fakta om julstjärnor
Bild: © Jenny-S2 / Pixabay

1. Julstjärnorna är anrika blommor, de var exempelvis heliga hos de gamla aztekerna och ansågs av dessa vara en renhetssymbol. Den klarröda färgen fick blomman efter att en aztekgudinnas blod droppat på den.  

2. Även på blomsterspråket betyder julstjärna renhet.

3. Den klassiska färgen på julstjärna är röd, blomman finns dock i många olika färger. Kanske har du sett de vackra rosa eller vita julblommorna?

4. Egentligen är det inte blomman i sig som lyser i de fina färgerna, det är de så kallade högbladen som gör det. Dessa blad brukar blandas ihop med julstjärnans kronblad. Hur ser blommorna ut, då? De är små, gula och sitter mitt i högbladen. Inte konstigt att man tror att de är självaste blomstren!

5. Det går alldeles utmärkt att använda julstjärnor som snittblommor. För att få blommorna att stå i upp till två veckor kan du prova att snitta dem, låta dem stå i 60-gradigt vatten i några sekunder och därefter i kallt vatten. Sköna hem på Expressen.se ger detta husmorstips.  

6. Julstjärnor klarar sällan kyla och temperaturväxlingar. Om de vistas i en temperatur under 15 grader tappar de sina ljuvliga blad.

7. På grund av att blommorna är så temperaturkänsliga bör du undvika att köpa sådana som står på torget eller utanför en butik. Med andra ord: köp julstjärnor som står inomhus.

8. När du köper en julstjärna måste du vara noggrann med att svepa in den, så att den inte utsätts för väder och vind.

9. Ställ julstjärnan där det är ljust – men inte för varmt. Om blomman står i för mycket värme kan den tappa bladen. Återigen temperaturkänsligheten!

10. För bästa trivsel ska julstjärnan vattnas med ljummet vatten och det ska alltid vara lite fuktigt i krukan.

11. Runt om i världen kallas julstjärna poinsettia. Detta har att göra med att Joel Roberts Poinsett var den som introducerade blomman för västvärlden på 1800-talet. Man firar till och med julstjärnans dag på Pointsetts dödsdag, den 12 december.

Källa: Expressen.se