Resor & Upplevelser

11 platser du kan uppleva när du seglar i Kroatien

resa till kroatien

Från gamla städer med kullerstensbelagda gator till vackra naturområden med storslagna vyer – här har du 11 platser du kan uppleva när du seglar i Kroatien.

segla i kroatien tips
Bilder: © Moresailing.se

Det finns mängder av skäl att åka på en seglingsresa till Kroatien, förslagsvis med More Sailing. En av de främsta anledningarna är hur mycket av landet du får se medan båten kryssar genom det djupblå Adriatiska havet. Beroende på väder och vind – och även på er resenärer – är ingen Kroatienkryssning den andra lik.

1. Staden Split

Split är Kroatiens näst största stad och härifrån utgår de allra flesta seglingsturerna. I den urgamla stadens hjärta reser sig UNESCO-världsarvet Diocletianus palats, som byggdes under romarnas tid. Här kan du i lugn och ro gå längs de vindlande gatorna, titta på alla husen och insupa den gemytliga atmosfären. Ta gärna in några dagar extra på hotell i Split så att du får god tid på dig att upptäcka staden före och/eller efter seglingsavfärden.

2. Nationalparken Krka

Nationalparken Krka ligger relativt nära den kroatiska staden Zadar och är känd för sina spektakulära vattenfall. På grund av platsens mäktiga skönhet och ofantliga popularitet är den inte alltid fullt så ostörd som en del bilder lovar. Med detta skrivet är vattenfallen ändå en fantastisk sevärdhet, kanske något av det finaste du någonsin kommer se på dina resor i världen.

3. Ön Dugi Otok

Dugi Otok är känd som ”den avlånga ön” och bjuder på mycket vackert. Men allra vackrast är nog ändå saltsjön i naturområdet Telašćica, som har ett nästan magiskt skimmer i vattnet.

4. Nationalparken Kornati

Kornati eller Kornatiöarna är en nationalpark i Kroatien och den är omtalad för sitt ovanligt kristallklara och klarblåa vatten. Faktiskt är vattnet på platsen så klarblått att astronauter utnämnt det till det blåaste vattnet på hela jorden, sett från rymden.

5. Ön Vis

Få platser är så rika på historia som den kroatiska ön Vis. När du seglar i Kroatien är ett besök hit ett måste, och förutom att ta del av öns rika berättelser rekommenderar vi att du utforskar strändena. 

6. Naturfenomenet Blå grottan

Att segla i Kroatien ger dig chans att komma olika naturfenomen riktigt nära. Det azurblå vattnet i Blå grottan på ön Biševo i närheten av Vis är ett av fenomenen många av seglingsbåtarna stannar till vid. Mitt på dagen reflekterar solens strålar mot havsbottnen och tillbaka upp mot grottaket och grottväggarna, vilket ger vattnet ett överjordiskt blått sken.

8. Nationalparken Mljet

Nationalparken Mljet ligger på ön med samma namn och är en grönskande ö med såväl saltvattensjöar som arkeologiska platser. Även stränderna är lummiga och dessa kan den äventyrliga utforska från kanot.

9. Staden Dubrovnik

Dubrovnik är en kustnära UNESCO-stad på Kroatiens fastland. De kullerstensbelagda gatorna kan dateras hundratals år tillbaka i tiden. När du går längs dem passerar du otaliga gamla hus med en alldeles egen Dubrovnik-charm. Dessa hus rymmer allt från caféer till museer. Givetvis finns här ypperliga strandmöjligheter – sola och bada på någon av stadens mångtaliga stränder.

10. Ön Hvar

”Balkans Saint Tropez” är ett av de epitet ön Hvar har, här står nämligen lyxyachterna på rad i det charmiga hamnområdet. Huvudstaden bär öns namn. Även den antika grekiska staden Stari Grad finns, liksom staden Jelsa och Hvars alldeles eget ”lilla Vendig” Vrboska. Inte bara städerna är sevärda, på ön finns böljande lavendelfält som är särdeles förtjusande i solnedgångens sken.

11. Ön Brac

Brac är Kroatiens största ö. När du seglar runt i det Adriatiska havet leder säkerligen sjövägen dig till någon av dess hamnar och/eller stränder. På ön finns havets högsta berg, 778 meter är det. Det finns även flertalet städer och byar på ön. Hamnen i byn Milna brukar vara en populär ankringsplats, så även på More Sailings Kroatienresor.

Segla i Kroatien med More Sailing

More Sailing är specialiserade på Kroatienseglingar. Deras seglingsresor utgår från Split, där det finns en flygplats som du först anländer till. När du seglar i Kroatien med resebolaget gör du det i en liten grupp och tillsammans med båtarnas kunniga besättning.

kroatien seglingsresa
Bild: © Moresailing.se

Besättningen lagar mat åt och guidar dig genom Adriatiska havets förtrollande platser. Eftersom seglingsturen är en rundresa får du chans att uppleva flera nya platser varje dag – till skillnad från om du väljer att stanna på en enda ort.

Trots en upplevelserik seglingsresa får du massor av tid över för sol och bad, såväl på båtdäck som på stränder. Läs mer om Kroatienresorna på Moresailing.se och beställ gärna hem deras katalog för att få inspiration till din nästa resa.