Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

11 tecken på att du kan ha fibromyalgi

Smärta, utmattning och magkrångel är några symptom som kan göra en fibromyalgipatients vardag riktigt svår. Lär dig mer om den kroniska sjukdomen, läs om 11 tecken på att du kan ha fibromyalgi! 

fibromyalgi, fibromyalgipatient, smärta, värk, kronisk smärta, kronisk värk, kronisk sjukdom, fibromyalgisymptom

1. Smärta

Fibromyalgi påverkar bland annat det centrala nervsystemet negativt, vilket tar sig uttryck genom att man får smärta – påminner om akut smärta – i framför allt armarna, benen och överkroppen. Observera att man kan känna fibromyalgismärta i hela kroppen och såväl i leder som i muskler, varför värken kan beskrivas som tämligen utbredd.

2. Utmattning

Att ha så ont, som man kan ha när man har fibromyalgi, gör det svårare att sova på nätterna och även om man till slut somnar kan smärtan försämra sömnkvaliteten. På grund av detta känner fibromyalgipatienter sig ofta trötta, om inte helt utmattade.

3. Överkänslighet

Fibromyalgipatienter kan drabbas av överkänslighet mot ljus, ljud, värme, kyla och icke desto mindre mot beröring. Till och med en öm smekning eller mjuk kram kan göra ont.

4. Depression

Som en följd av att man lever med konstant smärta och känner sig utmattad kan man bli deprimerad, och faktiskt är depression liksom humörsvängningar vanligt förekommande bland fibromyalgipatienter. Ett tufft motstånd i omgivningen och samhället kan späda på nedstämdheten ytterligare – tänk på hur du bemöter människor som har en kronisk sjukdom!

5. Hudförändringar

Svullnader i huden, röd- och/eller blåfärgade fläckar, nässelutslag och andra hudförändringar kan bero på att man har fibromyalgi.

6. Fibrodimma

Ju mer smärta man känner, desto svårare kan det bli att minnas saker. Många fibromyalgiker lider av det man kallar för fibrodimma, som kan göra det väldigt svårt att koncentrera sig, komma ihåg saker, ta till sig information och att hitta ”rätt” ord i samtal med andra.

7. Huvudvärk

Sömnsvårigheterna och att man känner sig utmattad kan leda till att man får huvudvärk. Enligt Fibromyalgia News Today har mellan 50 och 70 procent av fibromyalgipatienterna oftast migrän.

8. Balanssvårigheter

Många fibromyalgiker upplever yrsel, som om de ska tappa balansen och ramla. För somliga medför balanssvårigheterna problem med att gå.

9. Magkrångel

IBS, förstoppning, diarréer och sura uppstötningar är vanliga symptom hos människor som har fibromyalgi.

10. Stela leder

Fibromyalgi kan medföra att man blir stel i lederna. I synnerhet morgnarna kan vara riktigt besvärliga just för att stelheten gör det svårt att ta sig upp ur sängen.

11. Kraftiga svettningar

Att ha kraftiga svettningar är ett annat besvärande fibromyalgisymptom och för den som har det kan svettningarna upplevas som jättejobbiga och begränsande.

Källor: Fibromyalgia News Today; Fibromyalgiförbundet.
Bild: © pathdoc / Adobe Stock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.