Inredning & Trädgård Pyssel & Kreativitet

12 kreativa lampor du kan göra själv

[Inlägget är ett samarbete med Lampornu.se]

Gillar du att pyssla och älskar du inredning? Här ger vi tips på hur du kan skapa din egen kreativa lampa som både är praktisk och bra för plånboken.

pyssel lampor, pyssla lampa

1. Natursnöre-lampan

Limma natursnöre runt en boll eller ballong och släpp sedan ut luften när limmet torkat. Satsa på en LED-lampa som inte blir varm.

2. Bästa IKEA-hacket

Vänd klassiska bestickstället Ordning från IKEA uppochner och plötsligt har du en cool fönsterlampa!

3. Trädkronan

Hitta vackra kvistar i naturen, ta bort barken och borra ihop dem. Montera sedan antingen små lampor eller varför inte göra det enkelt för dig och köra på en ljusslinga som viras runt kvistarna?

4. Flasklampan

Bild: © gorgeouspic / iStock

Ta bort etiketten från en fin glasflaska, avlägsna försiktigt botten på flaskan och vips så har du en unik fönsterlampa! Dessa lampor är också väldigt snygga att hänga i grupper om tre eller fem.

5. Jordgloben

Bild: © Rosebud’s Cottage

Älskar du att resa? Ta en jordglob, dela den på mitten och använd delarna som lampskärmar! Om du inte har en jordglob hemma så kan du beställa en på jordglob.se.

6. Ljuslyktan

Ljuslyktor för blockljus kan lätt omvandlas till trevliga lampskärmar om man vänder dem upp och ner och gör hål upptill för en elektrisk lampa.

7. Plastglaslampan

Bild: © mofles / iStock

Till och med vanliga engångsglas kan med lite ansträngning och fantasi bli en härlig lampa. Gör hål upptill och linda in glasen i fint, mönstrat tyg. Testa gärna några olika tyger som matchar. Trä på de små lampskärmarna på en vanlig ljusslinga för en häftig effekt. Eller montera plastglasen till en sådan lampa du ser på bilden här ovanför. Visst ser den ut som en designlampa?

8. Mason jar-lampan

Fina glasburkar med lock kan bli riktigt fina fönsterlampor om du bara borrar ett hål i locket! Du hittar massor av idéer på Pinterest.

9. Konservburkslyktan

Ta bort etiketterna från tomma konservburkar och borra sedan hål i något fint mönster. Vips så har du en fin ljuslykta!

10. Diamantskärmen

Klistra fast färgat band i ett diamantmönster på en enfärgad lampskärm för en kul effekt.

11. Rynkat band-skärmen

Ett annat sätt att uppdatera en tråkig lampskärm är att rynka färgat band. Se till att markera vilka punkter bandet ska limmas fast på och se till att det blir jämnt rynkat. Det är lite pilligt men blir snyggt!

12. Vinlyktan

Vinflaskor eller andra glasflaskor kan både bli ljusstakar, oljelampor och fönsterlampor!