Psykologi & Livsstil

13 anledningar till varför du borde läsa böcker oftare

Oavsett om du har läst en, hundra eller tusen bra böcker i ditt liv kan du säkert erinra dig den känsla av glädje, lugn och meningsfullhet du har upplevt varje gång du har gjort det… Här kommer 13 anledningar till varför du borde läsa böcker oftare!

bra att läsa böcker, bok, böcker, litteratur, hälsa, bättre hälsa, bra hälsa, må bra, läsa, stress, avkoppling

 1. Du får kunskap. En av de främsta anledningarna till varför vi läser böcker är för att få ta del av allt det fantastiska vi kan lära oss av dem. Varje bok ger ny information och nya perspektiv. Tack vare biblioteken kan vi enkelt och gratis få tillgång till såväl informationen som perspektiven.
 2. Du får bättre hjärnhälsa. Hjärnan är en muskel som behöver tränas. Att läsa böcker är ett ypperligt sätt att hålla hjärnan i form. Läsandet kan till och med reducera risken för att få, eller åtminstone fördröja, demenssjukdomar. Hjärnan behöver vara aktiv med sysslor som läsande eller knep och knåp för att kunna må så bra som möjligt.
 3. Du blir mindre stressad. Känner du dig stressad? Prova att läsa en bok! Det kan få dig att slappna av i stunden och vara det du behöver för att minska stressnivåerna i kroppen långsiktigt. Om du väljer ett epos i stil med Härskarringen eller Krig och fred kommer du ha god tid på dig att varva ner och skapa en vilsam läsrutin.
 4. Du får bättre minne. Varje gång du läser en bok bekantar du dig med nya händelser, karaktärer och miljöer. Du lägger märke till och minns massa detaljer. Under själva minnesprocessen bildas nya kopplingar i hjärnan som gör att du kan koppla samman det du minns av boken med andra bokminnen. På så sätt kan det bli ännu lättare att komma ihåg vad du faktiskt har läst. Man skulle nästan kunna säga att du stimulerar hjärnans tillväxt när du läser böcker.
 5. Du tränar fantasin. Bra fantasi är en förmåga du kan träna upp. När du läser fiktion måste du använda din fantasi för att kunna se bokkaraktärerna och -världen framför dig. Ju oftare du använder fantasin, desto mer fantasifull blir du.
 6. Du övar förmågan till kritiskt tänkande. Behöver du klura ut vem som är mördaren i en pusseldeckare eller begrunda resonemangen i en essä? Läsande stimulerar din förmåga till kritiskt tänkande på fler än ett sätt. Dels kan du lära dig att se samband och dels kan du få större referensramar, som hjälper dig i din vidare förståelse av världen.
 7. Du får bättre ordförråd. Det finns väl inget som bygger ut ditt ordförråd så mycket som att läsa böcker gör…? Medan du läser lär du dig nya ord liksom får en känsla för grammatik och olika sätt att uttrycka sig.
 8. Du blir en vassare skribent. För oss som skriver finns det en gyllene regel: läs så många böcker du bara kan. Att läsa böcker är själva nyckeln till att bli en bra skribent.
 9. Du blir mer empatisk och inkännande. Böcker ger unika möjligheter till att få sätta sig in i någon annans situation. Så stor inblick som man kan få i författarens och karaktärernas känslor och tankar får man sällan i de människors man möter i vardagen. I böckerna måste du dessutom leva dig in i karaktärernas känslor och tankar för att kunna tillgodogöra dig innehållet. Det här kan i sin tur göra dig mer förstående inför att det finns olika sätt att leva och vara.
 10. Du blir bättre på att kommunicera. Från ett större ordförråd till en vassare skribent till en ökad inlevelseförmåga – läsandet främjar både din skriftliga och verbala kommunikationsförmåga och gör det lättare att navigera dig fram i sociala sammanhang.
 11. Du får ökad koncentration och fokus. Den digitala värld vi lever i kan splittra vårt fokus; inom loppet av fem minuter har den genomsnittliga kontorspersonen jobbat på sin huvuduppgift, kollat inboxen, chattat eller sms:at med en-två personer, kollat igenom sitt flöde, plockat med smartphonen och interagerat med kollegorna, menar sajten Lifehack. Det är ju inte konstigt att vi känner oss – och faktiskt är – stressade. Känner du igen dig i den här beskrivningen? I så fall borde du prova en av de bästa avdigitaliserings- och antistressmetoderna: att läsa en bok. Om att vara alltför digital och mångsysslande kan påverka fokus negativt, har bokläsandet en motsatt effekt. Prova att läsa 15 till 20 minuter på morgonen för att se om det kan hjälpa dig att upprätthålla koncentrationen när du väl är på jobbet och behöver allt fokus du kan få.
 12. Du får igenkänning och motivation. När man på riktigt identifierar sig med en författare eller karaktär kan den personen fungera som en inspirationskälla. Kanske har författaren eller karaktären livserfarenheter som påminner om dina och gjort något fint av dem. I ett sådant läge är det svårt att inte inspireras och motiveras.
 13. Du får ett gratis men berikande nöje. Ena dagen kan du fördjupa dig i ditten, andra dagen i datten – och det behöver inte kosta dig en enda krona, om du nu lånar böckerna på ett bibliotek. Att läsa böcker är ett gratis sätt att öppna oändliga, rika världar.

Källor: Lifehack; Serious Reading
Bild: © ankdesign / Adobe Stock