Psykologi & Livsstil Väldigt aktuellt

14 saker du inte borde säga till någon som har en depression

När någon berättar för dig att hen lider av en depression och psykisk ohälsa kan du hjälpa personen genom att väga dina ord väl. En ogenomtänkt och slarvig kommentar kan göra stor skada – även om du bara menar väl. Här kommer 14 saker du inte borde säga till någon som har en depression och 14 saker du kan säga i stället! 

depression, deprimerad, sjuk, sjukdom, psykologi, psykisk hälsa, psykisk ohälsa, må dåligt, stötta någon som är sjuk, visa stöd, bättre hälsa, bra hälsa, må bra, ifrågasättande av sjuka

1. ”Ryck upp dig lite, va!”

När du ber någon att rycka upp sig, och därmed att skaka av sig sin sjukdom, bagatelliserar du de svårigheter personen går igenom. För en person med depression är det inte en så enkel sak att rycka upp sig, även om hen inte vill något hellre än att bli gladare igen. Prova att säga det här i stället: ”Vad tråkigt att du inte mår bra. Finns det något jag kan göra för att hjälpa dig?”

2. ”Det sitter i ditt huvud”

Att säga till någon att den smärta hen känner ”sitter i huvudet” förminskar inte bara lidandet, det förminskar depression som sjukdom. Dessutom betyder uttrycket att det räcker att man ändrar sitt tankesätt för att bli frisk igen – om det ändå vore så enkelt! Prova att säga det här i stället: ”Jag kommer göra mitt bästa för att försöka förstå vad det är du går igenom.”

3. ”Ingen har väl någonsin sagt att livet är rättvist”

En person som är deprimerad är medveten om att livet inte är rättvist. Att påminna hen om detta hjälper hen inte att må bättre. Prova att säga det här i stället: ”Jag ser hur hårt du kämpar och det gör mig stolt att se dig försöka ta dig igenom depressionen.”

4. ”Det finns en massa människor som har det jobbigare än du”

Fastän världen är fylld med människor som har det jättekämpigt förändras inte det faktum att en person med depression går igenom en tuff och känslomässigt dränerande period i livet. När du jämför en persons lidande med andras lidande kan personen känna skam över sina egna känslor. Prova att säga det här i stället: ”Det du går igenom är på riktigt och du borde inte skämmas över det.”

5. ”Det är en vacker dag”

Det här med vackra dagar… Var och en upplever en dag på sitt eget subjektiva sätt. Hur vacker och fantastisk du än tycker att dagen är kan du inte förvänta dig att en annan person upplever dagen på samma sätt. Genom att säga till en person som är deprimerad att det är en vacker dag antyder du att hen borde känna sig glad när hen kanske i själva verket har en djävulusisk dag. Prova att säga det här i stället: ”Får jag göra dig sällskap idag?”

6. ”Du borde gå ut mer”

Praktiska råd som inkluderar ordet ”borde” kan göra så att man känner ännu mer press i en redan jobbig sjukdomssituation – och detta trots att du bara menar väl. Prova att säga det här i stället: ”Vill du följa med mig på en promenad?” (Och bli inte besviken ifall personen säger nej.)

7. ”Kom över det!”

Det är viktigt att inte glömma bort att depression är en sjukdom. Hur gärna man än vill är en sjukdom inte alltid något som man kan göra sig kvitt bara sådär. För många som är deprimerade kan det kräva mycket, mycket terapeutiskt jobb för att man ska må bättre, varför din förståelse och ditt stöd är så himla värdefulla. Att säga åt något att komma över sin depression är inte särskilt sympatiskt och kan få den drabbade att känna sig helt missförstådd. Prova att säga det här i stället: ”På vilka sätt kan jag hjälpa dig under den här jobbiga tiden du går igenom?”

8. ”Du ser inte deprimerad ut”

Hur ser man ut när man är deprimerad? Som med de allra flesta medicinska diagnoser finns det inte ett särskilt sätt man måste se ut på för att ha en depression. Psykisk ohälsa innebär att man har en mängd osynliga symptom. Somliga gråter ofta medan andra gör allt för att inte visa något utåt. Prova att säga det här i stället: ”Berätta mer om vad det är du går igenom. Hjälp mig att förstå.”

9. ”Du vill bara ha uppmärksamhet”

Det här kan vara en av mest sårande saker du kan säga till en person som har en depression. Det må så vara att du inte kan se vad det är personen går igenom på utsidan, men det gör inte hens symptom mindre verkliga. Prova att säga det här i stället: ”Vill du att jag ska ta med mig något gott att äta till dig?” (Så skulle du kanske hjälpa en vän som kämpar med en annan sjukdom.)

10. ”Alla har dåliga dagar…”

Visst, alla har dåliga dagar. Bara för den sakens skull behöver du inte nödvändigtvis påpeka detta när någon kämpar för att orka ta sig igenom sin vardag. Depression bör inte förminskas till en dålig dag eller till ett tillstånd man snabbt kan lämna bakom sig. Prova att säga det här i stället: ”Jag är ledsen att du har en särskilt dålig dag. Jag skulle gärna vilja hjälpa dig ta dig igenom den.”

11. ”Du borde le mer”

Anledningarna till varför en person inte ler oftare kan vara många. Man vet sällan vad andra går igenom. När man känner sig tung i sinnet kan det vara svårt att le. Prova att säga det här i stället: ”Dina känslor räknas.”

12. ”Sluta tycka synd om dig själv”

Kommentarer som ”Sluta tycka synd om dig själv” förminskar också det en person med depression går igenom och antyder att det inte är okej att vara sjuk. Kommentaren är likaså skam- och skuldbeläggande, vilket är det sista man behöver när man redan brottas med känslor som skam och skuld över att inte vara tillräcklig för de personer man bryr sig om. Prova att säga det här i stället: ”Vad kan jag göra för att hjälpa dig att må bättre?”

13. ”Du drar ner mig i din skit”

Det är sant att depression kan ”smitta”, framför allt om någon du bryr dig mycket om inte mår bra. Men, snälla, försök att förstå att man inte väljer att vara deprimerad och att en person som är det är mycket väl medveten om hur hens sjukdom kan påverka dig. Det är därför som psykisk ohälsa så ofta åtföljs av skam- och skuldkänslor. Du är viktig och värdefull för den drabbade, och kanske är det just din förståelse och ditt stöd som kan hjälpa hen att hitta tillbaka till den vardag hen vill ha. Prova att säga det här i stället: ”Jag finns här för dig.”

14. ”Du har ju ett så fantastiskt liv! Varför är du inte lycklig?”

Depression är inte motsatsen till lycka och det är inte en fråga om att ha och inte ha ett bra liv. Vem som helst – oavsett bakgrund – kan drabbas av psykisk ohälsa. Ibland är det den man minst väntar sig som lider i det tysta. Prova att säga det här i stället: ”Jag förstår att du lider. Ta den tid du behöver för att läka. Jag kommer finnas här för dig under tiden.”

Källa: Reader’s Digest.
Bild: © Paolese / Adobe Stock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.