Pyssel & Kreativitet Recept & Gott

3 goda marinader – och enkla recept för att göra dem

Grilldags?

3 goda marinader recept
Bild: © VeselovaElena via iStockphoto.com

Sommar och grillning hör ihop. Tack vare de längre och varmare dagarna lagar många gärna mat utomhus. Det finns massor av färdiga marinader du kan köpa inför grillstunderna. Men att göra egen marinad är faktiskt inte så svårt. Som bonus slipper du de onödiga tillsatserna. Här har du 3 enkla recept på goda marinader som räcker till cirka 4 portioner:

1. Marinad med smak av citron och timjan

Citron i kombination med timjan, en syrlig och örtig smak som ger en fräsch sommarkänsla och som passar lika bra till kyckling som till lax eller lamm. Gör så här: Riv ner skalet från 1 citron i en skål. Hacka timjan – ungefär ½ kruka – och häll ner i skålen. Riv eller pressa ner 1 skalad vitlöksklyfta i skålen. Häll ner cirka 1 dl olivolja och blanda. Börja gärna marinera proteinet dagen före grillningen.

recept på marinad grill
Bild: © Steven Giles via iStockphoto.com

2. Enkel marinad som passar grillat kött

En typisk marinad till grillat kött – men utan de tillsatser som finns i de färdiga köttmarinaderna. Gör så här: Blanda ½ dl olivolja, ½ dl soja samt 1 tsk grillkrydda i en skål. Smaksätt eventuellt med pressad vitlöksklyfta och/eller honung. Marinera köttet i blandningen. Ju längre marineringen pågår, desto mer smak får grillköttet. Det räcker dock att marinera i cirka 1 timme. Se till att täcka hela köttbiten med marinaden. För enkelhetens skull kan du vända köttet i den.

grilla marinerat kött recept
Bild: © Zbynek Pospisil via iStockphoto.com

3. Mångsidig honungsmarinad med rosmarin

Honungsmarinad passar till såväl kött som grönsaker. Smaken kan varieras genom att du tillsätter olika örter. I detta fall används rosmarin. Gör så här: Häll 1 dl flytande honung och ½ dl raps-, solros- eller matolja i en skål. Tillsätt 1 msk hackad rosmarin och 2 msk soja. Smaka av med salt och svartpeppar.