Pyssel & Kreativitet Recept & Gott

3 goda kryddsmör – och enkla recept för att göra dem

Kryddsmör kan förgylla vilken måltid som helst.

recept på kryddsmör tips
Bild: © bhofack2 via iStockphoto.com

Äntligen sommar och grillsäsong! Kryddat smör är ett vanligt tillbehör till grillat. Det finns färdiga kryddsmör att köpa. Men att göra egna varianter är inte alls svårt. Du kan egentligen blanda ner vilka ätliga kryddor och örter som helst i smöret. Så länge du tycker det är gott! Nedanför har du dock inspiration i form av 3 enkla recept på goda kryddsmör som räcker till cirka 4 portioner:

1. Vitlökssmör med smak av citron och persilja

Kryddat smör med smak av vitlök, citron och persilja är en klassiker. Gör så här: Lägg 100 g rumsvarmt smör i en skål. Riv ner skalet och pressa även ner saften från en ½ citron. Riv ner 2 vitlöksklyftor. Tillsätt 2 msk hackad persilja. Blanda! Smaka av med salt och svartpeppar.  

göra eget kryddat smör till grillat
Bild: © bhofack2 via iStockphoto.com

2. Kryddsmör med smak av chili och spiskummin

Ett kryddsmör med ett sting av hetta? Ja, tack! Gör så här: Lägg 100 g rumsvarmt smör i en skål. Tillsätt 1 urkärnad och hackad röd chili. Tillsätt även 1 tsk chilipulver och 1 tsk spiskummin. Pressa ner några droppar limejuice. Blanda! Smaka av med salt och svartpeppar.

3. Kryddat smör med smak av pepparrot

Pepparrotssmör passar bland annat till viss fisk och kött. Gör så här: Lägg 100 g rumsvarmt smör i en skål. Riv ner ¼ dl pepparrot. Pressa ner saften från ½ citron. Blanda! Smaka av med salt och vitpeppar.