Kroppen & Kurer Recept & Gott Sommartema

4 hälsoskäl att äta vattenmelon

Få saker slår en saftig bit vattenmelon en varm sommardag. Så svalkande och gott! Frukten kan också bidra till bättre hälsa – men hur? Vi listar de främsta hälsoskälen att äta vattenmelon här nedanför.

nyttigt med vattenmelon
Bild: © svetikd / iStock

1. Lindra träningsvärk och ömma muskler

Vattenmelon är rik på citrullin. I kroppen omvandlas cittrulin till den essentiella aminosyran arginin. Arginin bidrar till att blodkärlen slappnar av och får bättre genomströmning – alltså till bättre blodcirkulation. Forskare har provat att ge idrottare vattenmelonjuice före ett hårt träningspass, och tack vare citrullin i själva vattenmelonen lindrades atleternas ömma muskler och de fick därmed minskad träningsvärk.

2. Bidra till bättre hjärthälsa

Forskare har även genomfört studier där man dokumenterat vad som händer ifall kvinnor i klimakteriet äter extrakt av vattenmelon under en längre tid. Redan efter sex veckor kunde man uppmäta bättre hjärthälsa hos kvinnorna. Tidigare har man också kunnat se ett samband mellan intag av vattenmelon och lägre blodtryck hos överviktiga personer i medelåldern.

3. Stimulera erektion och uthållighet

Vattenmelon kan fungera som ett naturligt Viagra, det finns det vissa forskningsmässiga indikationer på. Men hur mycket vattenmelon man behöver äta för att stimulera erektionen och uthålligheten är dock oklart – räkna med att det krävs stora mängder av frukten för att ge samma effekt som potenshöjande medel.

4. Tillföra kroppen näring utan onödiga kalorier

Eftersom vattenmelon består av över 90 procent vatten är det lätt att anta att frukten inte ger så mycket näring. Tvärtom så är den fullpackad med vitaminer och mineraler, som A-,C-vitamin och kalium. Få i dig upp till en tredjedel av det rekommenderade dagliga intaget av vitamin A och C när du äter knappt 300 gram vattenmelon – och nästan inga kalorier. Perfekt när du är sugen på något sött och nyttigt.

Text: Sandra Jönsson
Källa: National Geographic