Kroppen & Kurer

4 vanliga orsaker till dålig andedräkt

Vilka är de vanligaste och vardagligaste orsakerna till dålig andedräkt?

dålig andedräkt, luktar illa i munnen
Bild: © PeopleImages / iStock

1. Vätskebrist

Att vara uttorkad, ha vätskebrist är en av de vanligaste orsakerna till dålig andedräkt. När du dricker vatten sköljs munnen relativt ren från matresterna och stimulerar dessutom saliven, som ju tar hand om bakterierna. Bakterierna stortrivs i en torr mun, där de både kan stanna kvar och växa. Så prova allra först att dricka vatten för att motverka en illaluktande mun.

2. Munhygien

Tillsammans med vätskebrist är munhygienen en vanligt bidragande orsak till dålig andedräkt. Det gäller att använda tandtråd och borsta tänderna dagligen. Överanvändning av munhygienprodukter – som munvatten – kan leda till att lukten späds på ytterligare. Hur är det möjligt?

3. Munvatten

Munvatten är väldigt bra. Till en viss gräns. När man överanvänder munsköljmedlen tar man död på ALLA bakterier i munnen. Det behövs bra bakterier för att bevara balansen i munnen, så de ska gärna vara kvar för bästa möjliga munhälsa. Munsköljmedel kan ha en annan negativ effekt på andedräkten. Om de innehåller alkohol tenderar de att torka ut munnen och skapa en miljö som de mindre bra bakterierna frodas i.

4. Mintpastiller

När munnen känns torr och andedräkten riktigt smakar illa i munnen plockas ofta asken med mintpastiller fram. Även om godis och tabletter med mintsmak kan trolla bort dålig andedräkt maskerar de den bara tillfälligt. Faktiskt späder de på illalukten under dagen, och detta genom att sockret i pastillerna driver på bakterietillväxten i munnen. Välj alltid sockerfria minttabletter, helst sådana som innehåller det bakteriedödande ämnet xylitol, och ät dem med måtta.

Text: Sandra Jönsson
Källa: Reader’s Digest