Psykologi & Livsstil

5 anledningar till varför fördomar skadar oss alla

Gemenskap är viktig för oss alla, men vad händer när vi utesluter andra från gemenskapen? Fördomar skadar oss alla och leder allt för ofta till en värld där vi slutar ta hand om varandra – läs mer om hur!

5 anledningar till varför fördomar skadar oss alla

1. Fördomar medför falska bilder av verkliga människor

Det är vanligt att vi människor identifierar oss med det som finns i vår närhet. Vår familj, vänner och bekanta har ofta en liknande bakgrund som oss själva. Vi lär känna andra människor genom nyheter, politiker, vänner och nöjesmedia. Att generalisera utifrån stereotyper är inget ovanligt, men se upp – precis som du och dina vänner är olika individer är också de du inte känner egna personer med olika erfarenheter och personligheter.

2. Fördomar gör oskyldiga människor till “skurkar”

När vi  ser världen genom stereotyper är det lätt att förknippa alla människor födda i ett visst land eller med ett visst utseende med handlingar utförda av andra. Att alla muslimer är självmordsbombare eller att alla asiater är tekniska underbarn är uppfattningar byggda på fördomar och stereotyper. Alla blondiner är inte dumma och alla som bor i Stockholm är inte snobbar, men om man alltid får höra att man är på ett visst sätt kan det leda till att man identifierar sig med detta och beter sig därefter.

3. Fördomar tar fokus från de verkliga problemen

Om vi alltid förutsätter att människor är på ett visst sätt tar vi fokus från verkliga problem. Att diskutera hur människor som bor i ett visst område är “mindre intelligenta” och “lågutbildade” förändrar inte världen, var konstruktiv och fundera på varför vi lever i ett segregerat samhälle istället.

4. Fördomsfulla ord – alla ord – har betydelse

Att kämpa för rätten att använda vissa ord att beskriva bakelser med eller att prata nedvärderande om kvinnor befäster vad som är okej och inte. Att använda nedsättande ord eller fraser är inte samma sak som att vara sexist eller rasist men genom att använda dem godkänner vi hur man pratar om andra och lär ut en norm.

5. Fördomar kan leda till hatbrott

Mobbning startar med ord men slutar ofta i våld. Fördomar, stereotyper och att prata nedsättande om andra skapar tillsammans ett sammanhang där det är okej att behandla andra som mindre värda. Det är enklare att misshandla någon som står utanför gemenskapen och är en av “dem” istället för en av “oss”.

Källa: Elite Daily.
Bild: © kmit / Adobe Stock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.