Kroppen & Kurer

5 behandlingsformer som ger naturlig och långsiktig smärtlindring

Inspirerade av Harvardläkarnas Harvard Health Publications tipsar Bättre hälsa om 5 behandlingsformer som ger naturlig och långsiktig smärtlindring. Med detta menas smärtlindring utan värktabletter och andra medicinska preparat och som kan vara under längre perioder än bara för stunden.

1. Lindra smärtan med kyla och värme.

Kyla- och värmeterapi alternativt kyla- och värmebehandling är en klassisk och beprövad teknik för att lindra smärta. De allra flesta apotek och hälsokostbutiker har olika omslag, gel och plåster som kan förse stela och ömmande leder och muskler med kyla eller värme. Det kan vara så att, om du nu har en, din sjukgymnast eller arbetsterapeut har en egen lösning på denna behandlingsform och vet hur kylan och värmen ska nå lederna eller musklerna ännu bättre.

2. Lindra smärtan med träning och motion.

Träning och motion kan, enligt flera omfattande och vetenskapliga studier, minska smärtan i kroppen. Lättare fysisk aktivitet, såsom promenader, att cykla eller simma, kan t.o.m. vända en negativ smärtspiral för patienter med t.ex. reumatism och fibromyalgi och leda till gladare muskler och leder i ett långsiktigt perspektiv.

3. Lindra smärtan med sjukgymnastik och arbetsterapi.

Var för sig kan sjukgymnastik och arbetsterapi göra smärtan betydligt mer uthärdlig, men tillsammans utgör de en stabil behandlingsgrund för den som lever med kronisk smärta eller som har ådragit sig en smärtsam skada. Båda behandlingsformerna syftar till att stärka kroppen och att ge den drabbade redskap till att hantera såväl smärtan som vardagliga sysslor, och detta utan att den värkande kroppen tillfogas ytterligare smärta. Efter en längre tid med smärta är det som om man måste lära sig livet och vardagen på nytt, då kan det vara skönt att ha en sjukgymnast och arbetsterapeut vid sin sida.

4. Lindra smärtan med behandlingar för både kropp och själ.

Behandlingsformer som kroppsmedvetandeträning, mindfulness, andningstekniker, KBT och meditation har visat sig oundgängliga när en smärtpatient behöver lära sig metoder för att ta kontroll över smärtan. Med hjälp av behandlingar för kropp och själ – framför allt i kombination med fysisk aktivitet (!) – får den som är drabbad av smärta redskap till att själv kunna känna efter när kroppsliga gränser har överträtts. Dessutom kan ovan nämnda behandlingsformer minska stressen och oron i kroppen, vilket är en stor hjälp när man har ont.

5. Lindra smärtan med yoga och tai chi.

Yoga och tai chi är två träningsformer som har visat sig ha en lindrande effekt på smärta. Träningsformerna inbegriper både fysisk aktivitet och övningar som har med kroppsmedvetande och -kontroll att göra. Därför kan att träna yoga eller tai chi tillhandahålla den som är drabbad av smärta viktiga redskap för smärthantering.

Källa: Harvard Health Publications.

Läs: Harvardläkarnas 8 bästa tips för att undvika smärta i nacken, 6 saker jag har lärt mig av att ha en kronisk sjukdom och Du orkade hålla igång igår, hur kan du må så dåligt idag?

Bild: © Andrey Popov / Dollar Photo Club.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.