Inredning & Trädgård

5 bra saker att tänka på när du planerar inför ditt nya kök

Inför att du ska renovera eller bygga ett nytt kök hemma kan det vara bra att planera utifrån hur rummet ska användas.

5 bra saker att tänka på när du planerar inför ditt nya kök
Bild: © imaginesia via Canva

Ett nytt kök är nämligen en ny chans att göra om och göra rätt utifrån dina behov. Nedanför följer tips på olika praktiska aspekter att ta med dig inför köksprojektet:

1. Få ut mesta möjliga av köksförvaringen

Tänk på att du kan utnyttja hela utrymmet från golv till tak vad gäller köksförvaringen. Du kan bygga köksskåpen ända upp till taket för extra rymlig förvaring och bygga sockellådor ner mot golvet för att få mer förvaring liksom för att underlätta städningen. Det här och andra tips kan du läsa mer om i en artikel på Vivilla.se.

2. Installera en flexibel belysning

Belysning är väldigt viktigt, och den kan påverka känslan av hela rummet. Den kan också avgöra hur smidigt du kan sköta köksbestyren. När du ändå ska planera inför ditt nya kök kan du välja till en flexibel belysning, såsom dimbar belysning. Tack vare den flexibla lösningen kan du få mycket ljus när du arbetar i köket och ett dämpat mysljus när det är dags för middag.

3. Gör plats åt två diskhoar

Om du har två diskhoar i köket får du mer utrymme när du ska diska, och det kan underlätta arbetsflödet något enormt. Om du dessutom kan ha två blandare är det toppen, för då kan du ha en vanlig kran och en kran med slang för avsköljning av större saker.

4. Sätt eluttag på flera ställen…

… gärna på så många som möjligt. Dock på en rimlig nivå. Många eluttag i köket, exempelvis vid köksbänken och matplatsen, är en annan sak som underlättar köksarbetet. Men tänk på att sätta uttagen så att de inte riskerar att komma i kontakt med vatten.

5. Skapa rum för källsorteringen

Källsortering är viktigt och för smidighetens skull är det också viktigt att skapa rum för den. Se om du kan avvara ett skåp åt källsorteringen eller en annan plats, så att soporna bokstavligen inte står och skräpar mitt i rummet.

Källa: Vivilla.se