Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

5 enkla avslappningsövningar för ansiktet

Det finns 24 muskler under huden i ansiktet och nästan oändligt många sätt att spänna dem. Brukar du spänna ansiktsmusklerna? Prova våra enkla avslappningsövningar för ansiktet!

slappna av i ansiktet, ansiktsspänningar, spänningar i ansiktet, övningar för avslappning

1. Avslappningsövning för käken

Käkmusklerna är extra utsatta för stress och oro. Spänner vi oss, spänner vi ofta käken. Spänningarna och smärtorna stannar inte bara i käken. De kan ge en ordentlig tandvärk och dunderhuvudvärk.

Vad ska du göra för att slappna av i käken? Det bästa sättet att lätta på spänningarna i käken är att bokstavligen tappa hakan och låta munnen hänga långt, långt ner ett tag. Men detta är ju inte en så diskret avslappningsövning. Om du hellre vill slappna av mera obemärkt kan du pressa tungtoppen mot den högsta punkten i gommens ”tak”, släppa, pressa, släppa…

2. Avslappningsövning för pannan

När vi koncentrerar oss framför datorn eller vid en pappershög tenderar vi att spänna pannan. Du känner kanske igen dig i att ögonbrynen hela tiden far i höjden eller att pannan skrynklas ihop i ett fundersamt uttryck. Spänningar i pannan kan ge en ganska otrevlig huvudvärk.

Vad ska du göra för att slappna av i pannan? Rynka pannan, släpp, rynka igen, släpp… Eller höj och sänk ögonbrynen om och om igen. Prova att spänna i cirka 15 till 20 sekunder och att sedan slappna av.

3. Avslappningsövning för ögonen

Som i exemplet ovanför kan för mycket skärm- eller lästid ge spänningar i ögonen. Det är inget vidare behagligt med ögonvärken som sprider sig ut i huvudet. Ögonen behöver vila!

Vad ska du göra för att slappna av i ögonen? Blunda hårt i cirka 15 till 20 sekunder och släpp sedan taget. Stirra därefter helt uttryckslöst i 15 till 20 sekunder och rätta till ansiktet igen. Gör övningarna tills du känner att spänningarna i ögonen släpper.

4. Avslappningsövning för näsan

Hur otroligt det än låter kan till och med näsan vara spänd. Spänningarna kan sätta sig ända in i näsbenet och upp i näsroten.

Vad ska du göra för att slappna av i näsan? Rynka på näsan och vidga näsborrarna i 15 till 20 sekunder. Slappna sedan av.

5. Ansiktsmassage

Avsluta avslappningsövningarna för ansiktet med en härlig och rogivande ansiktsmassage. Massera ansiktet lite lätt med fingertopparna. Gör cirklande rörelser – glöm inte att gnida med fingrarna över örsnibbarna och att cirkla med dem i skalpen!

Text: Sandra Jönsson
Bild: © Robert Kneschke / iStock