Inredning & Trädgård Psykologi & Livsstil

5 enkla tips för att bli en ännu bättre granne

Grannsämjan är viktig. Att upprätthålla den genom att vara en bra granne är inte så svårt. Här har du 5 enkla tips för att bli en ännu bättre granne – och ja, klart att du får röra dig i din egen lägenhet!

5 enkla tips för att bli en ännu bättre granne
Bild: © Andrea Piacquadio via Pexels

Goda grannar, det borde vara den enklaste saken i världen att hälsa när man möts i trappen eller att hålla de gemensamma utrymmena prydliga. Och det är det ju faktiskt. Det är inte mycket som krävs för att hålla grannen vid gott humör, men det finns förstås en gräns för hur långt du måste gå.

1. Hälsa på grannen när ni möts

Ett hej, ett leende, en nick, rusa inte bara förbi grannen när ni möts. Ta dig tid att hälsa. Det här innebär inte att du måste stanna och prata om du har bråttom eller känner dig trött. Även de små vänliga gesterna gör skillnad.

2. Förvarna om fest och renovering

Fester och renoveringar är exempel på händelser som kan öka stöket i trapphuset, och då främst i form av ljud och saker som är i vägen. Gör det till en vana att förvarna grannarna om sådana här händelser. Du kan knacka på och berätta, liksom sätta upp en lapp i det gemensamma utrymmet.

3. Respektera att grannen måste få leva

Att grannen tittar på tv med normalvolym på är inget konstigt. Inte heller att hen går på toa mitt i natten. Det är skillnad på att verkligen bli störd och på att vara lättstörd. Grannen måste få röra på sig i det egna hemmet, få leva. Betyder det här att hen får bröta hur mycket som helst? Nejdå. Bara att hen inte ska behöva smyga runt i sitt eget hem för att vara dig till lags.

4. Respektera varandras gränser – bokstavligen

Att hälsa vänligt är en sak, att tränga sig på en annan. En granne som grillar i trädgården är inte en inbjudan till umgänge.

5. Framför klagan lugnt och sansat

Om du har synpunkter på något grannen gör och som faktiskt orsakar problem för dig i vardagen ska du självklart prata med hen. Tänk bara på att storma in och gorma hos den andre sällan löser något. Försök först och främst att framföra klagan lugnt och sansat, konstruktivt. Om hen inte skulle lyssna och bli aggressiv kan du få stöd av bostadsrättsföreningen eller hyresvärden.

Källa: Allas.se