Inredning & Trädgård

Så kan en fastighetsbox göra bostadshuset tryggare

installera fastighetsbox i bostadshus

Har du också fått en fastighetsbox i stället för ett brevinkast?

så kan en fastighetsbox göra bostadshuset tryggare
Bilder: © zbruch via Getty Images Signature på Canva.com; AndreyPopov via Getty Images Pro på Canva.com

I flerbostadshus runt om i världen har man allt oftare börjat använda fastighetsboxar i entréerna i stället för brevinkast i dörrarna. Men i Sverige har denna utveckling dröjt – fram till nyligen. Kanske har du redan varit med om denna förändring i trappuppgången och undrat vad det ska vara bra för, just för att förändringar till en början kan kännas lite jobbiga. Det här är dock en positiv förändring, för det gör bostadshuset tryggare för dig och dina grannar.

Fastighetsboxar installeras för ökad trygghet

Det är sant att bytet till fastighetsboxar gör jobbet enklare för brevbärarna. Tack vare boxarna slipper brevbärarna nämligen att springa upp och ner för trapporna, släpande på posten. Och det är dessutom en effektivisering av arbetet. Så sant, så sant! Det främsta skälet till att många väljer att installera boxar är dock säkerhet och trygghet.

Installationen sker inte så sällan i samband med att man också byter till säkerhetsdörrar. De traditionella brevinkasten i dörrarna ökar risken för inbrott, då inbrottstjuvar hittar sätt att komma åt låsmekaniken genom brevinkastet. När brevlådan flyttas till en fastighetsbox finns inte längre ett behov av ett hål mitt i dörren, och så får man en helt sluten dörr.

De typiska inkasten kan även leda till att lägenhetsbränder sprider sig snabbare till resten av lägenheterna i bostadshuset. Detta är en annan anledning till att fastighetsboxar blivit allt vanligare inslag i Sveriges flerbostadshus.

Utan luckor i dörren sprider sig inte heller os eller ljud lika lätt till de övriga bostäderna, vilket förstås är en bonus.

Praktiskt med en låda som rymmer paket

De stora paketen måste du hämta ut hos postombudet, så är det även när du har en fastighetsbox. Med detta skrivet är boxen ändå så pass rymlig att en del paket får plats i den, särskilt de något plattare paketen. För dig som bor i bostadshuset är detta mycket praktiskt, för det gör att du behöver hämta ut paketen hos postombudet mindre ofta.

Vid behov kan du få leverans till dörren

Tanken med fastighetsboxarna är att både brevbäraren och tidningsbudet ska kunna leverera direkt dit. Om du av olika skäl inte kan gå och hämta posten ute i trapphuset kan du få leverans till dörren. Du anmäler då detta till posten och tidningen, och så ordnar de så att du får din post som vanligt. Du kan även behöva kontakta bostadsvärden så att denne kan installera en form av ”brevlåda” på väggen intill din dörr, vid de fall du har en säkerhetsdörr utan ett klassiskt brevinkast.

Så här enkelt fungerar fastighetsboxen

Hur fungerar då en fastighetsbox för dig som faktiskt ska använda den? Det finns så klart olika modeller. Vanligtvis sitter boxarna i stora kluster med uppdelade fack. För att komma åt ditt fack låser du upp det med hjälp av en nyckel. Även brevbäraren kan låsa upp boxen, så att de tjockare paketen kan läggas i den.

Annars är springan in till boxen ganska smal och med andra ord inget man kan sticka ner händerna i. Att fastighetsboxarna är gjorda i tåligt stål är inget ovanligt, och en ställning med dem brukar monteras på väggen nere vid ingången. De sitter som berg. Det brukar också finnas en liten ficka där du kan sätta en ”Ingen reklam”-lapp, alternativt markera rött för reklam.

Enkelt och säkert.