Inredning & Trädgård Resor & Upplevelser

5 fascinerande saker du kanske inte visste om snö

Har du koll på dessa 5 saker om snö?

5 fakta om snö
Bild: © Flickr via Pexels

Snön yr runt om i Sverige och då passar fascinerande snöfakta bra – här har du lite skoj information:

  1. Snön är inte vit. Nej, snö är egentligen genomskinlig men så ser den vit ut när ljuset reflekteras i snöflingorna och när snöflingornas många sidor dessutom gör så att ljuset sprids.
  2. Snöflingor ser olika ut. Temperaturen är en av faktorerna som påverkar snöflingornas utseenden. Tunna, nålformade iskristaller bildas vid en temperatur på -2 grader. Vid -5 grader blir kristallerna i stället väldigt platta.
  3. Snöflingor kan bli STORA. Under många, många år har människor runt om i världen vittnat om att de sett stora snöflingor, alltså det rör sig om flera centimeter och decimeter stora flingor. Vittnesmålen har inte kunnat beläggas vetenskapligt – fram tills för ganska nyligen sedan. För jo, det är faktiskt så att snöflingorna kan uppnå imponerande mått.
  4. Snön påverkar ljudnivån. Den nyfallna snön absorberar ljudvågorna så att allt ljud dämpas. Men när snön fått ligga på marken ett tag och kanske till och med smält och fryst igen, blir effekten motsatt. Då blir ljuden nämligen skarpare och färdas dessutom längre bort.  
  5. Snö kan otroligt nog bidra till värme. Eftersom snön består av 90 till 95 procent fångad luft kan den fungera som isolering. Det är därför det fungerar bra med iglor och som djur brukar gräva ner sig i snögrottor. Kroppsvärmen kan skapa värme, som snön sedan inkapslar.

Källa: Bbcearth.com