Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil Recept & Gott

5 goda skäl att beställa hem en nyttig matkasse

nyttig matkasse

Det finns många goda skäl att beställa hem en nyttig matkasse – här har du fem av dem.

nyttiga matkassar
Bild: © Aamulya / iStock

Tack vare att de färdiga kassarna är skapade för att ge hushållen en balanserad och näringsrik kost brukar de flesta av dem vara just nyttiga matkassar. Men det finns kassar som är särskilt framtagna för att passa in i specifika kosthållningar, såsom Viktväktarnas kasse eller vegetariska matkassar. Vilka är skälen att beställa hem en matkasse?

1. Näringsrikt innehåll

En av de stora fördelarna med de nyttiga matkassarna är det näringsrika innehållet. När vardagen är som stressigast händer att man väljer genvägar och glömmer hur viktigt det är med näringsrik kost. Det blir som en ond cirkel, för om man inte får i sig alla näringsämnen blir man tröttare och vardagen kan då upplevas som ännu kämpigare. I den färdiga matkassen medföljer inte bara mat utan även en planering för att laga nyttiga måltider. Det leder oss vidare till nästa fördel med kassarna…

2. Planerade måltider

För många är det en lättnad att slippa planera och handla mat inför veckans måltider helt på egen hand. Eftersom en nyttig matkasse innehåller både recept och ingredienser behöver man inte stressa igenom förberedelserna själv. Dessutom är måltiderna noggrant planerade utifrån vad man bör få i sig för att må bra.

3. Behovsanpassat innehåll

Nyttiga kassar är ett samlingsnamn för en mängd olika kassar med behovsanpassade innehåll. Det finns exempelvis nyttiga matkassar för att äta enligt Viktväktarnas kost, för att äta vegetariskt, för att äta enligt GI-metoden och för att äta glutenfritt. Vad kassarna har gemensamt är de variationsrika ingredienserna – mycket grönt – som borgar för en balanserad kost i förhållande till den specifika dieten. På grund av innehållsrikedomen innebär de färdiga kassarna rent av ett matäventyr, det här är ett ypperligt sätt att smaka på mat man kanske annars inte hade lagat.

4. Ökad vardagskontroll

Genom att inte behöva lägga ner tid på att planera och handla inför de nyttiga måltiderna kan, som skrivet, stressen kring maten minska. Vidare kan man då få en känsla av ökad vardagskontroll och -glädje. Det roligaste återstår trots allt: att laga och äta maten. Recepten är skapade för att underlätta, kreatörerna vet hur gärna hushållen vill få vardagen att gå ihop. Så räkna med enkla recept som går fort att ta sig igenom men som ger god mat. En stor bonus med en nyttig matkasse är att recepten och ingredienserna är så pass välgenomtänkta att det sällan blir en massa matsvinn. Det blir en win-win-situation för människa och miljö. Hushållen sparar sannolikt pengar varje månad, samtidigt som minskat svinn är skonsammare mot naturen.

5. Minskad klimatpåverkan

Minskat matsvinn är en viktig klimataspekt av de färdiga matkassarna. Andra klimataspekter av en nyttig matkasse är att de brukar innehålla grönsaker och inte bara fisk, fågel eller kött och att en och samma bil levererar kassarna till flera närliggande hushåll. När det finns en plan för veckans matsedel blir det inte heller lika många småköp i matbutiken och därmed inte heller lika många onödiga resor dit.