Kroppen & Kurer

6 kurer som kan hjälpa mot en gasig mage

Att få en gasig mage verkar nästan vara synonymt med att helgäta… Hur får man bort uppsvälldheten?

kurer mot gasig mage
Bild: © InspirationGP / iStock

Helgerna är för tillfället över och med vardagen minskar kalasandet på fet mat. Tiden runt jul och nyår – eller runt påsk, för den delen – brukar inte bara innebära att vi äter mer än vanligt. Den medför också att många kämpar med en gasig mage, liksom med uppsvälldhet i buken. Gasigheten och uppsvälldheten är för det mesta konsekvenser av överätandet och det tar ett tag att få effekterna ur systemet. Under tiden kan du kanske prova någon av dessa huskurer mot dålig mage?

1. Motion

En promenad eller annan form av motion kan hjälpa dig få i gång både tarmarna och resten av kroppen. Rör på dig!

2. Vatten

Drick citronvatten, gärna ljummet vatten med citron i, för att minska magbesvären. Citronen snabbar på nedbrytningsprocessen av maten som orsakar gaserna i magen. Det ljumna vattnet kan i sin tur lindra och mjuka upp. Matsmältningsapparaten behöver vätskan för att fungera – så drick helt enkelt vatten.

3. Te

En kopp te är inte heller så dumt mot en dålig mage. Prova pepparmynts- eller kamomillte! Örterna kan ha en lugnande verkan på tarmarna, särskilt i kombination med den lindrande värmen.

4. Värmekudde

Den gasiga och uppsvällda magen kan göra ganska ont och då kan det vara skönt att värmebehandla den med exempelvis en värmekudde. Värmen bidrar till kroppens avslappning och när tarmarna är avslappnade bildar de inte lika mycket gas.

5. Kost

Efter jul- och nyårsätandet är det dags att minska omfånget på portionerna och att ställa om till fettsnålare kost. En grönsallad kan funka bra mot en gasig mage, liksom en skål kefir. Under normala omständigheter brukar en fiberrik kost vara att föredra, men inte nödvändigtvis när magen är uppsvälld. Lätt och lagom, det är ledorden för kosten efter helgerna.

6. Luft

Hur otroligt det än låter gäller det att undvika att svälja för mycket luft, som du gör när du äter snabbt, dricker med sugrör eller tuggar tuggummi. Den extra luften du får ner i systemet ökar gaserna och därmed svullnadskänslan.

Här var sex kurer mot gasig mage, vilka är dina bästa tips för att minska uppsvälldheten?

Källor: Expressen.se; Healthline.com; Huffingtonpost.com