Kroppen & Kurer

5 hälsoskäl att börja träna core – inklusive en starkare rygg

Genom att träna core kan du bygga kroppen från grunden och få en rad fördelar. Från en stabilare rygg till minskad smärta – här har du skälen till att börja med träningsformen.

börja träna core
Bild: © rattanakun via Canva

Din core utgörs av musklerna i nedre delen av magen och ryggen. En mängd olika muskler ingår i den, och då inte bara de typiska magmusklerna. Coren utgörs bland annat av dessa, förstås, liksom av musklerna i nedre delen av ryggen, bäckenbotten och av diafragman. Bara för att exemplifiera. Fullt förståeligt är coren komplex. Mångsidigheten gör nämligen så att den engageras i många olika kroppsrörelser. Därmed får du en rad fördelar när du börjar träna core.

1. Träna core för en stabilare rygg

Med åldern ökar risken för ryggont. Många har ont i ryggslutet och värken kan påverka hela vardagen. Genom att träna core kan den nedre delen av ryggen bli stabilare, och med stabiliteten följer mer styrka, bättre hållning, bättre rörelseförmåga och förhoppningsvis mindre värk. En stabil rygg främjar rörelsen i resten av kroppen.

2. Gör coreträning för ökad flexibilitet

Bättre balans och rörlighet är två av de positiva effekterna av coreträning. I kombination med en jämnt fördelad styrka blir kroppens mitt mer flexibel, till och med ben- och armrörelserna blir lättare tack vare en stark och flexibel core. Försök använda hela coren när du gör dina rörelser för att successivt träna den.

3. Träna core för en bättre balans

När du tränar coren får du en bättre balans i resten av kroppen. En vältränad core gör så att du får bättre kontroll över rörelserna och så att du kan hämta kraft därifrån. Reumatisk värk och olika mediciner kan försämra balansen. Träning är ingen mirakelkur men kan bidra till att du får bättre balans.  

4. Gör coreträning för bättre hållning

Man ska orka bära upp kroppen och då krävs muskler på rätt ställen. Dessvärre tenderar stillasittande på jobbet och hemma – och dessutom all tid framför skärmar – göra att man får sämre hållning. Dels vänjs kroppen vid konstiga positioner, dels försvagas musklerna om man inte tränar. Konsekvensen blir värk och spänningar. Helt i onödan, egentligen.  

Coreträning kan vara ett ypperligt sätt att hitta tillbaka till hållningen. Kroppen byggs nerifrån och upp, och genom att ha en stark core kommer det troligen bli enklare för dig att bära upp nacken, som exempel på ett område som oftast blir ansträngt. Yoga sägs vara en ypperlig träningsform för en starkare och stabilare core.

5. Träna core för minskad smärta

Givetvis beroende på vilken typ av smärta man har kan att träna core medföra minskad värk i längden. Eftersom coreträningen kan anpassas utifrån den egna situationen – ett corepass kan vara riktigt mjukt när det behövs – kan även du som har begränsad rörelseförmåga få behållning av träningsformen. Om du kan hämta kraft i coren blir de andra rörelserna enklare, och på så sätt minskar risken för felbelastningar.

Prova gärna denna träningsform i kombination med kroppsmedvetandeträning för att känna in rörelserna och hållningen.

Källa: Healthline.com