Kroppen & Kurer Mode & Skönhet

5 kosttillskott som ger huden glow

näring hud kosttillskott

Kan huden få ökad spänst och glow genom intag av kosttillskott? Här har du exempel på fem näringsämnen du kan äta för en strålande hy!

kosttillskott för hud
Bild: © RODNAE Productions via Pexels

”Du är vad du äter”, kanske har du hört uttrycket förut? Det ligger en viss sanning i orden, för beroende på kost – eller kosttillskott – kan du delvis påverka hudens lyster. Om du drömmer om en hy med hälsosam glow bör du alltså se över vad du stoppar i dig, och här är en balanserad kost en bra början.

Huden, håret och naglarna kan må bättre när du äter tillskott av olika slag. Det finns mineral- och vitaminkomplex som är fokuserade på dessa delar. Om du äter tillskott för en bättre hudhälsa får du med andra ord oftast välmående hår och naglar på köpet. Kanske inte så konstigt ingår därför intag av kosttillskott i mångas skönhetsrutin.

1. Zink

En väsentlig del av kroppens zink finns i huden. Ett balanserat zinkintag kan medföra minskade inflammationer i huden och därmed färre hudutslag, såsom akne och rosacea. Sajten Tillskottsbibeln är expert på att hitta de bästa kosttillskotten och i deras guider kan du få tips på var du hittar ett zinktillskott med hög dos av rekommenderat dagligt intag.

Rätt mängd zink har en rad andra hälsofördelar, förutom just att ha antiinflammatoriska egenskaper. Näringsämnet främjar nämligen bildningen av kollagen och elastin, två olika proteiner som påverkar hudens välmående och utseende. Om du skulle få plötsliga hudförändringar i form av blemmor kan det vara ett tecken på zinkbrist.

2. Kollagen

Kollagen utgör ett nät av bland annat elastin i huden. Med åren avtar kroppens förmåga att bilda nytt kollagen. Produktionen blir slöare redan i 30-årsåldern och därför blir också hudstrukturen slappare.

Det här är anledningen till att linjer och rynkor uppstår – och att sårläkningen blir trögare. Genom ett intag av kollagentillskott kan kollagenet i huden successivt byggas upp. Resultatet blir en spänstigare hud.

3. Vitamin B5

Det finns många skäl att äta vitamin B5, så även vad gäller hudhälsan. Ett intag av vitaminet medför att du ökar kroppens förmåga att reparera och återfukta huden. B5-vitamin kallas även pantotensyra och verkar som antioxidanter.

Tack vare antioxidanter får kroppen ett naturligt skydd mot det som benämns oxidativ stress och fria radikaler. Dessa ämnen kan skada huden och kan uppstå av bland annat solexponering, varför det också är viktigt att använda solkräm med hög solskyddsfaktor.

4. Omega-3

Det verkar finnas ett samband mellan omega-3 och bra hudhälsa, även om forskningen ännu inte är helt klarlagd. Vid exempelvis akne och utslag kan det vara så att man har hudinflammationer och eftersom omega-3 har antiinflammatoriska egenskaper kan det lindra besvären. 

5. Betakaroten

Solkysst hy och en vacker glow kan uppnås genom dagligt intag av betakaroten. Betakarotenet kan alltså ge huden en brunare färg. En stor fördel med detta tillskott ligger i dess förmåga att vid behov kunna ombildas till A-vitamin.

Vitamin A reglerar kroppens talgproduktion, förbättrar hudens spänst och kan till viss del minska hudpigmenteringar efter solbränna. Genom att innehålla naturliga antioxidanter bidrar betakaroten till att skydda kroppen mot solens eventuellt skadliga effekter.