Kroppen & Kurer

Då kan det vara läge att äta ett tillskott av mineralet zink

fakta om zink tillskott

Zink är ett viktigt mineral…

zink hårvård
Bild: © iiii iiii / Pexels

Kroppen mår som bäst när den får i sig näringsämnena den behöver. Vid en vitamin- eller mineralbrist kan den börja krångla på de konstigaste sätt. Om du exempelvis får i dig för lite zink kan detta bland annat visa sig på huden, håret och naglarna. Zinkbrist kan nämligen medföra en sämre sårläkning, ett plötsligt håravfall och sköra naglar, bland mycket annat.

Vad gör mineralet zink i kroppen?

Brist på zink beskrivs som svårupptäckt. Mineralbristen upptäcks genom blodprov. Trots att det kan vara svårt att upptäcka zinkbrist har näringsbristen i fråga en direkt inverkan på många kroppsfunktioner. Utan en tillräcklig mängd zink kan man få såväl fertilitets- som ämnesomsättningsproblem. Även den kognitiva och neurala funktionen kan störas.

Immunförsvarets funktionalitet är ett annat exempel på vad som påverkas negativt när kroppen saknar vissa näringsämnen och där spelar zink en viktig roll. Livsmedelsverket menar att zink ingår i hundratals enzymer i kroppen och att det reglerar omsättningen av fett, kolhydrater samt proteiner.

Ett annat typiskt tecken på zinkbrist är att man känner sig mindre hungrig och till en följd äter mindre, samtidigt som man får större kroppshydda.

Vad bör man äta för att undvika zinkbrist?

Kosten är den vanligaste orsaken till brist på zink.  Mineralet finns i en blandad kost, som utgörs av såväl animalier som vegetabilier. Om man äter en strikt vegetarisk och/eller vegansk kost kan man därför behöva komplettera med kosttillskott. Du kan läsa mer om hälsokost och kosttillskott på BigHeart, en informationssajt om hälsa.

Kött-, mejeri- och fullkornsprodukter innehåller mycket zink. Musslor, nötter och ost är också bra att äta i avseendet. Vid annan kost kan ett intag av zinktillskott hjälpa. Tillskotten säljs på apotek och i hälsokostbutiker. Många gånger säljs de i kombination med andra näringsämnen, exempelvis med C-vitamin eller magnesium.

Som med alla näringsämnen är det allra bäst om man får i sig en lagom dos zink. Överintag av mineralet kan göra så att kroppen får svårare att uppta järn.

Vilken roll spelar zink i skönhetsvård?

Eftersom zinknivåerna i kroppen avspeglas i huden, håret och i naglarna är detta en vanlig ingrediens i skönhetsvård. Många av zinktillskotten marknadsförs dessutom som skönhetsprodukter och riktar in sig på just hud- och hårvård.

Zink har antiinflammatoriska egenskaper och kan därför ingå i produkter som motverkar akne, eksem och rosacea. Mineralet lindrar och läker.

kosttillskott zink naglar
Bild: © Valeria Boltneva / Pexels

Kanske har du hört talas om zinkpasta? Det här är ett slags salva som mjukgör och återfettar huden, på samma gång som den torkar ut blemmor. Zinkpastan brukar användas för att förebygga irriterad hud hos blöjbarn.

På Bigheart.se kan du läsa om och jämföra kosttillskott – hitta ett zinktillskott som passar dig.