Psykologi & Livsstil

5 ljudböcker om hjärtskärande sanna historier

ljudböcker

Om du vill lyssna på en gripande ljudbok…

sann ljudbok
Bild: © Bhupi / iStock
Observera att bilden inte har någon koppling till någon av personerna i ljudböckerna.

… kommer du säkert hitta en bra sådan bland dessa fem ljudböcker om hjärtskärande sanna historier.

1. När ingen annan ser

Ljudboken När ingen annan ser av Duncan Fairhurst är en så otrolig berättelse att den inte borde ha hänt. Men det har den, tyvärr. Duncan växte upp i ett hem där pappan var besatt av sjuka ritualer. Manipulation, mobbing och sexuellt utnyttjande var en del av Duncans vardag från det att han var fyra år. Det är till detta liv han återblickar i denna sanna historia.

2. Gunillas man försvann

Det finns många bra exempel på ljudböcker om hjärtskärande sanna historier, Gunillas man försvann av Gunilla Söderholm respektive av Ulla-Lene Österholm är ett sådant exempel. En dag försvinner Gunillas make Martin hastigt. Han lämnar henne kvar med den tvåårige sonen och ännu ett barn på väg – och ett helt skuldberg. Hon levde ett drägligt liv fram till dess och måste från den stunden söka hjälp hos socialen. Efter att Martin varit försvunnen i tio år dödförklarades han. Egentligen var han inte död, bara försvunnen och detta varseblev Gunilla snart…

3. Jag vill bara vara fin

23 år gammal, lätt som en fjäder och hjärtstopp. Stephanie hade svultit sig själv så länge och svårt att kroppen inte orkade mer. I den verklighetsbaserade ljudboken Jag vill bara vara fin av Stephanie Brown tar du del av skönhetsidealens baksida, hur långt man kan vara beredd att gå för att uppnå perfektion. Stephanie berättar om livet med anorexia och om alla de skönhetsingrepp hon gjorde i hopp om att kunna älska sig själv lite mer.

4. I bunkerläkarens våld

Otroliga men sanna ljudböcker – dit måste ju ändå I bunkerläkarens våld av Isabel Eriksson höra. Ännu otroligare är att denna händelse skedde i Sverige. September 2015 drogades och kidnappades Isabel. Hon hölls fången i en bunker och av en 38-årig läkare som såg henne som hans flickvän. Hon befann sig i ”bunkerläkarens” våld i sex dygn tills hon slutligen lyckades fly. Denna ljudbok återger de skräckfyllda dygnen i fångenskap och hur mardrömslik vardagen numera ter sig för Isabel.

5. Kärlekens pris

Kvinnomisshandel är rå, brutal. Den tar sig också många olika uttryck och detta visar inte minst ljudboken Kärlekens pris av Nikola James, som också skildrar hur lätt det är att hamna där. Ung och med en självkänsla i botten var det inte svårt för Nikola att dras in i ”drömprinsens” våldsamma värld. Hon trodde att hon vunnit högsta kärlekspriset, men redan första dagen på bröllopsresan började det som skulle bli en olidligt lång tillvaro av misshandel, sexuellt utnyttjande och fångenskap.