Recept & Gott

5 sätt att tillaga och äta grapefrukt

Grapefrukt som frukost, lunch, mellanmål och efterrätt – här kommer fem sätt att tillaga och äta grapefrukt! (Observera att artikeln innehåller affiliatelänkar.)

1. Ugnsbakad grapefrukt

grape, frukt, recept, grapefrukt, ugnsbakad grape

Ingredienser: 2 grapefrukter, 4 tsk lönnsirap, 2 tsk kanel.

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Dela grapefrukten på mitten och plocka ut så många kärnor du kommer åt. Lägg frukthalvorna på en plåt med bakplåtspapper och fördela sirapen och kanelen över dem. Låt stå i ugnen i ca 15-20 minuter.

2. Smoothie med grapefrukt och jordgubbar

grape, frukt, recept, grapefrukt, jordgubbe, jordgubbar, banan, smoothie, hälsodryck, frukost, mellanmål

Ingredienser: 1 grapefrukt, 1 banan, 2 dl jordgubbar, 1 ½ dl apelsinjuice.

Gör så här: Skölj och skala frukten. Dela i mindre bitar och blanda samtliga ingredienser i en mixer.

3. Sallad med grapefrukt, spenat och avokado

grape, frukt, recept, grapefrukt, sallad, spenat, avokado

Ingredienser: 1 grapefukt, 2 msk olivolja, 15-20 dl spenat, 1 skivad avokado, salt och peppar.

Gör så här: Skala grapefrukten och skär i klyftor. Pressa juice från klyftorna i en skål, blanda med olivolja, salt och peppar. Blanda dressingen med spenaten och låt stå i ca 10 minuter. Blanda ytterligare en gång och lägg spenaten på en tallrik. Servera tillsammans med grapefruktsklyftorna och avokadon.

4. Kanderade grapefruktskal

grape, frukt, recept, grapefrukt, skal, kanderade skal, kanderadBildkälla

Ingredienser: Skal från 2 st grapefrukter och knappt 2 ½ dl strösocker.

Gör så här: Skär skalen i strimlor. Lägg dem i en stekpanna och täck med vatten. Koka upp och häll bort vattnet, upprepa detta två gånger. Häll i 1 ¼ dl vatten i stekpannan och koka upp tillsammans med skal och socker. Låt puttra till skalet börjar bli genomskinligt (ca 15-20 minuter). Sila bort vattnet och låt skalen torka på hushållspapper i 2-4 timmar. Rulla gärna skalen i strösocker när de kallnat.

5. Fruktsallad

frukt, sallad, grape, frukt, recept, grapefrukt, apelsin, jordgubbe, jordgubbar, granatäpple, enkel fruktsallad, fräsch fruktsallad

Ingredienser: 1 grapefrukt, 1 apelsin, 5 jordgubbar, 1 granatäpple, 1 banan och eventuellt grekisk yoghurt/vaniljglass.

Gör så här: Skala, hacka och kärna ur frukterna. Servera tillsammans med grekisk yoghurt eller vaniljglass, om du så vill, eller gröp ur citrusfrukterna och använd dem som skålar att servera fruktsalladen i (som på bilden ovanför).

Få ännu mera matglädje!

Superfräscha juicer och smoothies

Chef’n Citruspress

Juicebaren

Bilder: © lena_zajchikova / Adobe Stock; azurita / Adobe Stock; kiboka / Adobe Stock; bon appétit; Irina Schmidt / Adobe Stock. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.