Psykologi & Livsstil Recept & Gott

5 skäl att handla mat på nätet

handla mat på nätet

Minskad stress, billigare mat och säkra leveranser är bara några av fördelarna med att beställa hem maten från nätet. Läs mer!  

köpa mat online
Bild: © svetikd / iStock

Att handla mat på nätet har blivit allt vanligare och den digitala matmarknaden ser tillväxt år efter år. Under coronavåren 2020 har behovet att köpa mat online ökat ytterligare. Digital matshopping innebär nämligen att man kan få hem matkassar säkert, utan att behöva utsätta sig själv eller andra för smittrisk. Det finns ytterligare skäl att beställa matvaror online…

Skälen att handla mat på nätet

… Vilka är skälen?

1. Slipp stressen

Genom att köpa mat på nätet slipper du klämma in ett besök till livsmedelsbutiken i en redan pressad vardag. Du planerar matinköpen i lugn och ro, framför antingen datorn eller mobilen och under vilken tid på dygnet du vill. Det går utmärkt att planera inköpen från grunden men också att köpa färdiga lösningar i form av färdiga matkassar. Många av matvarukedjorna har receptbanker från vilka du med ett klick kan fylla kundvagnen med samtliga ingredienser du behöver för att laga just det receptet – hur smidigt?

2. Få inspiration

Matlagning kan vara lite som att uppfinna hjulet på nytt, igen och igen och igen. För många blir att laga mat därför ett nödvändigt vardagsont. En av fördelarna med färdiga matkassar från exempelvis Linas matkasse och HelloFresh är att du på köpet får en plan med såväl recept som ingredienser för flera av veckans måltider. På så sätt tillförs matlagningen ny inspiration och hushållet får chans att prova nya maträtter flera gånger i veckan. Minst.

3. Spara pengar

En färdig matkasse är så klart ett dyrare matinköp än att handla mat på nätet helt på egen hand. Men när det kommer till kritan behöver det inte bli så dyrt i alla fall. Mångas inköp kännetecknas av att man plockar på sig fler saker än vad man behöver. Kanske är det något du känner igen dig i? Överlag kan att köpa mat online hjälpa dig spara pengar varje månad, då du hela tiden har summan av dina val framför dig och då risken för spontanköp minskar vid näthandeln. När du slipper se hyllmeter efter hyllmeter med godis och sötsaker får du lättare att motstå de dyra godisinköpen.

4. Skona miljön

På nätet har det dessutom vuxit fram ett koncept för att köpa klimatsmart mat. Det finns matbutiker såsom Matsmart som aktivt arbetar med att minska matsvinnet. Svinnsmart mat är en win-win-situation. Du får handla mat med upp till 90 procents rabatt samtidigt som matsvinnet minskar. När du handlar mat på nätet bidrar du även till minskade transporter. Matbutiken eller matkasseleverantören du handlar från samordnar transporterna, så att matkassarna lämnas till hushållen i samma område. Detta kan jämföras med att samtliga hushållen åker bil till matbutiken vart och ett för sig.

5. Få säker leverans

För att knyta an till inledningen: i osäkra virustider kan det vara en trygghet att kunna välja bort besök till de fysiska butikerna. Ju färre sociala kontakter, desto mindre smittspridning. Genom att handla maten på nätet får du matvarorna för samma eller lägre kostnad som i den fysiska butiken. Du får också säkra leveranser. Be budet lämna kassen utanför dörren om du har symptom.