Kroppen & Kurer

5 huskurer mot torrt hår

På jakt efter huskurer mot torrt hår?

huskurer mot torrt hår
Bild: © OleJohny / iStock

Det finns flera skäl att håret blir torrt, vissa av dem är allvarligare än andra. För i somliga fall kan det frasiga, torra håret ha en grund i ohälsa. Vanligen i näringsbrist, ska det tilläggas. I andra fall kan det bero på att du använder fel hårprodukter, tvättar håret för ofta och/eller vistas för mycket i solen. När håret blir torrt innebär det att det mist förmågan att suga åt sig och/eller behålla fuktighet. Effekten blir ett hårsvall som tenderar att se trött och slitet ut. Huskurerna här nedanför kan tillföra håret fuktighet – fortsätt läsa för att ta del av tipsen!

Tips på huskurer mot torrt hår

Vad kan du själv göra för att återfukta ditt torra hår?

1. Varma oljor

Värm – men undvik att koka – en olja såsom olivolja, kokosolja eller mandelolja. En deciliter är en bra och ungefärlig oljemängd. Massera därefter in oljan i håret, vira en varm handduk runt det och behåll den på i allt från 30 minuter till över natten. Skölj sedan ur oljan, både med vatten och schampo. Oljorna är rika på vitamin E och antioxidanter samt återfuktar håret.

2. Bra hårprodukter

Genom att använda bra hårprodukter minskar risken att få torrt hår. Produkterna kan i sig också fungera som ett slags behandling mot det torra håret.

3.  Ölkur

Hur knasigt det än låter är öl en huskur mot torrt hår. Tvätta håret som vanligt MEN avsluta proceduren med att spreja några droppar öl och låta håret torka med ölet i. Ölkuren luktar inte, utan fungerar som en form av balsam för mjukt och glansigt hår.

4. Näringsrik kost

Om torrt och trött hår är ett återkommande problem i vardagen kan det vara en bra idé att se över kosten, liksom att äta kosttillskott. Börja med kosten och försök att införliva livsmedel som är naturligt rika på omega-3 och antioxidanter – gärna en mix av bägge. Lax, makrill, ostron, blåbär, valnötter, broccoli, kidneybönor och tomater är exempel på livsmedel för bättre hårhälsa.

5. Äggkur

Att äggula ska vara bra för håret har vi vetat sedan Pippis födelse. Skämt åsido! Huskurer i form av ägg mot torrt hår har använts länge och är en föregångare till schampo. Ta ett till två ägg och vispa upp det med ett par matskedar ljummet vatten. Om du vill kan du tillsätta en klick honung. Häll äggblandningen på en flaska och använd den i din hårvård. Massera in blandningen i håret och hårbottnen och låt den sitta i cirka 10 minuter. Skölj därefter håret med svalt vatten. För att undvika onödigt klet kan du plocka bort strängarna i äggen innan du vispar. Användning av enbart äggula fungerar också och kan vara att föredra om du har väldigt torrt hår. Varför använda ägg i håret överhuvudtaget? Skälet till att ägg används som huskur är att det är rikt på närande protein. Proteinet såväl stärker som återfuktar håret.  

Källa: Medicalnewstoday.com